Posljednja crnogorska virdžina napustila Šavnik: Stanu Cerović smjestili u Dom za stare u Risnu

Stana Cerović rođena je tridesetih godina prošlog vijeka. Imala je četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Kao dijete obećala je ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati

Stana Cerović iz Šavnika, poznata kao posljednja crnogorska virdžina, danas je smještena u Dom za stare u Risnu.

Nakon priče u Dnevniku TVCG, Centar za socijalni rad iz Nikšića pokrenuo je proceduru oduzimanja poslovne sposobnosti, kako bi Stanu smjestili u dom za stare, gdje bi se o njoj brinulo 24 sata.

Stana Cerović rođena je tridesetih godina prošlog vijeka. Imala je četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Kao dijete obećala je ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati.

“Ona je računala da je muško i da se kod nje okupljaju kao kod brata”, kaže rođaka Mara Cerović.

Dugo je Stana bila glava porodice oko koje su se okupljali. Obećanje dato ocu nikada nije prekršila. Danas živi sama, narušenog zdravlja, gotovo nepokretna. O njoj je najviše brinula rođaka iz Šavnika koja je svaki slobodan dan koristila da dođe do nje. Od jake Stane, danas je ostalo malo, piše portal rtcg.me.

Nekada je običaj bio da, ako u kući nema muške djece, jedna od ćerki preuzme ulogu muškog nasljednika. Našoj, posljednjoj crnogorskoj virdžini dadoše ime Stana, ne bi li taj niz djevojčica koje su se rađale zaustavili. Danas joj potrebna stalna njega.

Žene je Stana uvijek izbjegavala, žensku odjeću nikada nije ni nosila. Biološki žena, umom muškarac. Mada nikad nije uzela muško ime, svi su je smatrali uglednim domaćinom. Danas živi od 100 eura materijalnog obezbjeđenja i staračke naknade.

Vezane vijesti:

Posljednjoj crnogorskoj virdžini potrebna pomoć: Stana Cerović sama i gotovo nepokretna

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!