Govor reisa Islamske zajednice BiH u Švajcarskoj izazvao lavinu negativnih komentara u BiH: Uvredljiv, sraman i skandalozan gest

“Nećemo halaliti nikome ko bude mogao, a ne bude htio. Nećemo nikome halaliti. Svako ko može dati svoj glas, svako ko može se registrirati, svako ko može dozvoliti da ‘vlah’ ne vlada u Srebrenici. Bit ću potpuno otvoren, da ‘vlah’ ne vlada u Srebrenici. Nek’ mu je haram ako to ne učini, nek’ mu je haram. Mi to moramo zaštiti, moramo to čuvati. To je naše i to ne možemo ostaviti”, kazao je reis Kavazović

Reis-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravi u Švajcarskoj gdje se susreo sa predstavnicima Islamske zajednice u toj zemlji i Bošnjacima. Reis Kavazović je, između ostalog, govorio o predstojećim lokalnim izborima u našoj zemlji i pozvao bh građane sa pravom glasa da izađu na izbore. Posebno se osvrnuo na izbore u Srebrenici gdje će u oktobru građani birati između kandidata probosanskih stranaka Ćamila Durakovića, kandidata srpskih stranaka Mladena Grujičića i nezavisnog kandidata Desnice Radivojevića, javlja N1, prenosi portal tacno.net.

Reisov govor u Švajcarskoj o Srebrenici:

“Nećemo halaliti nikome ko bude mogao, a ne bude htio. Nećemo nikome halaliti. Svako ko može dati svoj glas, svako ko može se registrirati, svako ko može dozvoliti da ‘vlah’ ne vlada u Srebrenici. Bit ću potpuno otvoren, da ‘vlah’ ne vlada u Srebrenici. Nek’ mu je haram ako to ne učini, nek’ mu je haram. Mi to moramo zaštiti, moramo to čuvati. To je naše i to ne možemo ostaviti”, kazao je reis Kavazović.

Svaka neumjerenost, (koja ima argumente na svojoj strani), radi protiv sebe same i na kraju postaje jedini argument protivnika koji drugih argumenata nema, kazao je prof. dr. Esad Bajtal.

PEĆANIN: SKANDALOZNO, UVREDLJIVO I SRAMNO

“Poziv reisa Huseina Kavazovića bh dijaspori u Švicarskoj na glasanje ‘protiv Vlaha’ predstavlja uvredljiv, sraman i skandalozan gest. Ovakav govor mržnje u najboljoj je tradiciji Kavazovićevog prethodnika Mustafe Cerića. A do juče je izgledalo da je nakon dvije decenije Cerićevog visokoprofitnog nacionalističko-vjerskog mešetarenja Islamska zajednica Bosne i Hercegovine dobila lidera kojeg krasi tolerantnost, razum i umjerenost… Nažalost, Husein Kavazović se potrudio da u paramparčad razbije iluzije da je došlo vrijeme da se pristojan građanin Bosne i Hercegovine ne mora i neće stiditi bh vjerskih lidera. A od svega je najtužnije što se vjerski lideri poput Kavazovića nazivaju i ‘duhovnim liderima’ svojih naroda. ‘Duhovnost’ koju je demonstrirao svojim govorom u Švajcarskoj teška je uvreda prije svega narodu čiji je navodni duhovni lider. Ogromnu većinu ovdašnjih prostaka odlikuje to što niti imaju obraza, niti ih zanimaju posljedice propagiranja njihove mržnje. A ovdašnji ‘duhovni lideri’ se od običnih prostaka razlikuju po širokopojasnoj konekciji sa Bogom, čije franšize koriste tako da se i ateista mora zapitati: ‘Bože, u šta ti ljudi uopšte vjeruju?”, komentarisao je za portal tacno.net Senad Pećanin, advokat, dugogodišnji novinar i utemeljitelj magazina “Dani”.

Istaknuti reditelj Dino Mustafić smatra da se ovakvom izjavom lidera Islamske zajednice direktno potkopava život i budućnost u Bosni i Hercegovini.

“Sve što ne priliči vjerskom lideru i što je ispod svakog intelektualnog nivoa izgovorio je reis Kavazović u Švajcarskoj. Time se potvrdilo da duh bivšeg reisa Cerića nije napustio IZ BiH. Politika licemjernog ponašanja je kontinuitet u IZ BiH, jedno se govori za javnost, drugo ‘među svojima’, što direktno potkopava život i budućnost u BiH. Ovaj govor nije samo uvredljiv za srpski narod, već i za Bošnjake, sve one koji vjeruju da je BiH zemlja u kojoj mogu harmonično živjeti različiti narodi, kulture i vjere. Samo takva BiH je moguća, ona je naša prošlost i i budućnost u Evropi. Bivši reis je mislio da ima više onih koji misle poput njega, pa je odlučio skinuti ahmediju i postati političar koji je prošao neslavno na izborima. Neće valjda i aktuelni reis Kavazović ‘utabanim stazama’ svog prethodnika”, kazao je Mustafić.

LJEVO: POVRATNICI U SREBRENICU SU JEDINI GUBITNICI

Novinar Haris Ljevo u svojoj kolumni, između ostalog, piše: “Husein efendija Kavazović je od početka svog mandata na poziciji reisa radio sve ono što njegov prethodnik Mustafa Cerić nije. Kavazović je pokrenuo mnoge stvari koje je njegov prethodnik godinama gurao pod tepih, što je javnost znala prepoznati. Koliko sam samo puta čuo rečenicu ‘eee, da nam je ovaj reis bio prije, gdje bi nam bio kraj’.

Kavazovićeva reakcija nakon prošlogodišnjeg napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima tokom obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida bila je ljudski i moralni čin jednog vjerskog lidera. Njegova odlučnost da dobije rat protiv paradžemata i onih koji svojim bolesnim idejama truju ovdašnju omladinu i odvode ih na strana ratišta u zemlje koje ne znaju ni na karti naći, bila je znak da bi se Islamska zajednica u BiH konačno mogla vratiti na pravi put.

Međutim, samo nekoliko minuta bilo je dovoljno Reisu Kavazoviću da dokaže da kada se vjerski lider uhvati mikrofona i počne držati političke govore, tada sigurno nastaje katastrofa. Svjesno ili nesvjesno, Kavazović je ušao na nacionalistički teren kako bi mobilisao bošnjačke glasače da ‘ne dozvole vlasima da vladaju Srebrenicom’, te je tako napravio nepopravljivu štetu upravo srebreničkim Bošnjacima, a možda i odlučio pobjednika oktobarskih izbora.

Svojim istupom Kavazović je štetu nanio samo onim rijetkim bošnjačkim povratnicima u Srebrenicu koji zaista teško žive, uprkos činjenici da u posljednjih 15 godina na čelu grada nisu imali ‘vlahe’, već Bošnjake iz stranke koja na instituciju na čijem je čelu Kavazović gleda kao na svoju privatnu svojinu.

Jedino moralno od reisa Kavazovića bilo bi da je sa govornice u Švajcarskoj pozvao Bošnjake da ne halale onima koji su u vjetar bacili stotine miliona KM donacija namijenjenih za Srebrenicu i onima koji su uzimali po pet freza na ime održivog povratka, a pri tome su udobno živjeli u Vogošći, dok stvarni povratnici u Srebrenicu nisu mogli dobiti ni običnu motiku za ručno obrađivanje zemlje.

Kavazović je svojim, u najmanju ruku, skandaloznim nastupom, mobilisao nacionaliste u manjem bh entitetu i ujedinio ih u jedan tabor, što baš i nije bilo teško, koji bi u oktobru mogao slaviti pobjedu srpskog kandidata za načelnika Srebrenice. I to kandidata koji javno veliča Radovana Karadžića i negira genocid.

Jedini gubitnici u cijeloj situaciji su oni istinski povratnici koji ustaju i liježu u Srebrenici za razliku od onih koji im samo stavljaju so na ranu dolaskom u Srebrenicu jedino u vrelim julskim danima kada je Srebrenica puna kamera i fotoaparata, i koji se za njihovo dobro bore sa sigurnih destinacija u Sarajevu ili Švajcarskoj.

A srebrenički Bošnjaci? Njima će i dalje biti teško i pod vlašću ‘vlaha’, kao što im je bilo teško i svih prethodnih godinama pod vlašću ovih “naših”. Neku promjenu na bolje, teško da će osjetiti”.


Reisov govor u Švicarskoj o Srebrenici by bob-marley7

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!