Florence Hartmann tvrdi: Milošević se trovao, isto radi i Ratko Mladić da bi se dokopao Rusije

Hartmann tvrdi da je bivši srbijanski lider Slobodan Milošević, kojeg je Haški tribunal optužio za ratne zločine, namjerno uzimao neodogovarajući lijek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i pobjegne u Rusiju. Ona kaže da se “Milošević sam trovao”, jer je izvjesno vrijeme uzimao lijek koji mu je neko dostavio u ćeliju

Bivša portparolka haškog tužilaštva Florence Hartmann tvrdi da je bivši srbijanski lider Slobodan Milošević, kojeg je Haški tribunal optužio za ratne zločine, namjerno uzimao neodogovarajući lijek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i pobjegne u Rusiju.

Hartmann je u intervjuu za hrvatski nedjeljnik “Express” ustvrdila da se “Milošević sam trovao”, jer je izvjesno vrijeme uzimao lijek koji mu je neko dostavio u ćeliju.

Time je ponovo podsjetila na priče o Miloševićevoj smrti, navodeći da je, uzimajući taj lijek koji se koristi u liječenju lepre, poništio djelovanje lijeka za visoki krvni pritisak od kojeg je patio.

“Od toga je lako mogao da umre, ali mu to nije bio cilj, već samo da pogorša stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog lijeka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi”, tvrdi Hartmann.

Prema njenim riječima, Miloševiću je bila strategija da izbjegne osuđujuću presudu, kako ne bi, kao neko ko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u istoriji zapamćen kao neko ko je skrivio genocid”.

Navodno je i upravnik zatvora u Scheveningenu upozorio vijeće suda da ima problem, jer ne može da pretresa ćeliju u kojoj se nalazio Milošević, budući da je bila preuređena u kancelariju.

“Express” prenosi i riječi Miloševićevog pravnog saradnika Zdenka Tomanovića, koji je za beogradske “Večernje novosti” rekao da su po dojavi o smrti iz Haaga plasirali inofrmaciju da se objesio.

“Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obješen vratio u krevet, gdje je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao kako bi pobjegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja”, kaže Tomanović, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Po njemu, takve “jeftine izmišljotine su neoriginalne i nisu efikasne”.

Hartmann navodi da je u sličnoj situaciji kao i Milošević i bivši komandant Vojske Republike Srpske i optuženi za genocid i ratne zločine, general Ratko Mladić.

“Završava se suđenje i sada i on nastoji da se izvuče prije izricanja presude. Ko kaže da će Mladić preživjeti? Ko kaže da nakon onoga s Miloševićem neće uspjeti u tome da ga puste na liječenje u Rusiju?”, pita Hartmann.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović kaže da je takvo poređenje podmuklo i zlobno.

“Naš zahtjev da mu se odobri da ide na liječenje u Moskvu stoji. Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancija Rusije”, rekao je Stojanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!