Ukinut Ravnogorski pokret u Crnoj Gori: Marković “nije znao da su upisani u Registar nevladinih udruženja”

“Utvrđeno je da je rješenje donijeto mimo propisa i bez potpisa rukovodioca MUP-a. Takođe, nakon saznanja za registraciju Ravnogorskog pokreta uslijedile su oštre rekacije javnosti sa zahtjevom upućenim potpredsjedniku Markoviću da se izbriše, odnosno zabrani rad ovog nevladinog udruženja, jer bi njegovo djelovanje bilo suprotno Ustavu Crne Gore”, navodi se u saopštenju MUP-a

Foto: Ilustracija

Rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Duško Marković donio je rješenje kojim se ukida “Ravnogorski pokret Crne Gore”, saopšteno je iz MUP-a.

“Rješenje o upisu Ravnogorskog pokreta u Registar nevladinih udruženja donijeto je mimo znanja rukovodioca MUP-a, pa je po saznanju za njega pokrenuo proceduru utvrđivanja okolnosti pod kojima je ono donijeto. Utvrđeno je da je rješenje donijeto mimo propisa i bez potpisa rukovodioca MUP-a. Takođe, nakon saznanja za registraciju Ravnogorskog pokreta uslijedile su oštre rekacije javnosti sa zahtjevom upućenim potpredsjedniku Markoviću da se izbriše, odnosno zabrani rad ovog nevladinog udruženja, jer bi njegovo djelovanje bilo suprotno Ustavu Crne Gore”, navodi se u saopštenju MUP-a, prenosi portal vijesti.me.

Iz MUP-a dodaju da je članom 259 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku propisano da se izvršno rješenje može ukinuti ako je to potrebno radi otklanjanja teške i neposredne opasnosti po život i zdravlje ljudi, javnu bezbjednost, javni mir i javni poredak, ili javni moral ili radi otklanjanja poremećaja u privredi, ako se to ne bi moglo uspješno otkloniti drugim sredstvima kojima bi se manje diralo u stečena prava.

“Pored svega navedenog, ovo udruženje zastupa i zagovara ideologiju koja je suprotna Ustavu Crne Gore, odnosno ova ideologija predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral. S obzirom na sve navedeno, te na dužnost da se zaštiti javni interes jer bi postojanje i djelovanje ove organizacije pričinilo društveno štetne posljedice, potpredsjednik Vlade i rukovodilac MUP-a je donio pomenuto rješenje o ukidanju rješenja kojim je u Registar nevladinih udruženja upisan Ravnogorski pokret”, piše u saopštenju MUP-a.

U Bosni i Hercegovini je, kako piše portal slobodna-bosna.ba, dozvoljeno djelovanje pripadnika Ravnogorskog pokreta. BiH priprema posebni zakon o zabrani širenja nacionalne, vjerske i svake druge mržnje.

Pojedini zastupnici državnog parlamenta su najavljivali pokretanje inicijative kojom bi se definisalo koje su to fašističke organizacije. Cijelu priču je iniciralo okupljanje ravnogoraca u Višegradu.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske okupili su se sredinom marta povodom 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića u Višegradu, gradu na istoku BiH, kada su simpatizeri tog pokreta fizički napali novinarsku ekipu Televizije N1 i zabranili snimanje ekipi Federalne televizije.

Među okupljenim ravnogorcima u Višegradu bio je i Slavko Aleksić, četnički vojvoda koji se veže za ratna događanja 90-ih u sarajevskom naselju Grbavica.

Potvrde da Tužilaštvo BiH vodi bilo kakvu istragu protiv njega nema.

Nakon napada na novinarsku ekipu, policija u Višegradu privela je počinioca. Lokalno tužilaštvo u svemu nije našlo elemente krivičnog djela. Napadač je pušten na slobodu uz dva prekršajna naloga i izvinjenje pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!