Komesar njujorških vatrogasaca: Požar u srpskoj crkvi u New Yorku izazvale svijeće

Komesar Daniel Nigro je naveo da je svijeće koje su još tinjale čuvar stavio u kutiju. Gradski službenici kažu da ne postoji neposredna opasnost od rušenja zidova crkve, ali će inspektori pratiti situaciju. Crkveni službenici, pak, razmatraju može li se bilo koji dio građevine iz sredine 19. vijeka sačuvati


Požar u kojem je na Uskrs izgorjela Saborna crkva Svetog Save u New Yorku izazvale su neugašene svijeće, potvrdio je komesar njujorške vatrogasne službe Daniel Nigro.

Naveo je kako su svijeće koje su još tinjale čuvar stavio u kutiju, prenosi New York Daily News.

“Požar je posljedica nesretnog slučaja”, rekao je Nigro.

Gradski službenici kažu da ne postoji neposredna opasnost od rušenja zidova crkve, ali će inspektori pratiti situaciju.

Crkveni službenici, pak, razmatraju može li se bilo koji dio građevine iz sredine 19. vijeka sačuvati.

POŽAR NIJE PODMETNUT

Prethodno je i službeno potvrđeno da požar, u kojem je izgorjela crkva, nije podmetnut.

Potvrdila je to za RTS konzulica Srbije u New Yorku Mirjana Živković nakon razgovora s gradonačelnikom toga grada, Billom de Blasijem.

Živković je rekla da je, uz posredovanje Ambasade Republike Srbije u Washingtonu, upućena nota State Departmentu sa zahtjevom da se svi rezultati istrage uzroka stave na uvid Konzulatu.

“Očekujemo da to bude odmah po završetku istrage”, dodala je Živković, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Prema njenim riječima, još je rano da bi se govorilo o konkretnim rezultatima istrage.

“Nemamo još nikakvih indikacija u kom pravcu ide istraga i da li se sumnja na teroristički akt ili bilo šta što bi bile čudne okolnosti. U ovom momentu nemamo zvanični izveštaj”, istaknula je Živković.

Dodala je i kako se srpska zajednica u New Yorku “već pokrenula” i da je dan poslije požara stigao veliki broj prijedloga i različitih inicijativa.

“Posle velike neverice i velike tišine zajednica je odreagovala na najbolji mogući način i sada svi razmišljamo pozitivno bez obzira na užasnu situaciju”, navela je konzulica Živković.

Još je navela kako “svi imaju pozitivan stav da se crkva mora i treba obnoviti” te najavila da će “sve biti učinjeno da se to u što skorijoj budućnosti i desi”.

POŽAR SE VODI KAO SUMNJIV

Prvobitno su vatrogasni istražitelji naveli kako je požar, koji je progutao crkvu na Manhattanu, “sumnjivog porijekla jer mu uzrok nije utvrđen” i istraga još traje, saopštili su njujorški vatrogasni istražitelji, kako prenosi New York Post.

“Vatra koja je zahvatila srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Save na Manhattanu činila se znatno intenzivnijom od plamena koji bi izazvale crkvene svijeće”, izjavio je drugi čovjek njujorških vatrogasaca Michael Gala.

“Nismo bili odmah u mogućnosti odrediti uzrok požara, zbog čega se vodi kao sumnjiv”, izjavio je Gala, nakon što je ranije portparol vatrogasne službe Frank Gribbon naveo da se čini kako uzroci požara nisu sumnjivi.

O velikom požaru koji je zahvatio srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Manhattanu izvijestili su brojni američki mediji, od kojih je većina ocijenila da je izgorjelo “povijesno zdanje”.

Gotovo svi američki mediji objavili su fotografije i snimke požara, naglašavajući da su samo nekoliko sati ranije vjernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

Crkva je izgrađena 1855. godine, u stilu viktorijanske neogotike, za potrebe episkopalne crkve, od koje su je 1942. otkupili pravoslavni Srbi.

Godine 1968. proglašena je znamenitošću grada New Yorka, a 1982. upisana u američki Nacionalni registar povijesnih mjesta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!