Sandžak: Ljajić slavio u Novom Pazaru, Ugljanin u Tutinu i Sjenici, Zukorlić postaje poslanik

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Novom Pazaru je rekao, da je na osnovu jedne trećine glasova Ljajićeva politička opcija u Novom Pazaru dobila duplo više glasova u odnosu na Ugljanina i Zukorlića.

Foto: Sr.wikipedia.org

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora u Sandžaku, najviše glasova u Novom Pazaru osvojila je lista Rasima Ljajića “Za evropski Novi Pazar”, pribiližno 40 posto glasova, dok su približno po 20 posto osvojile Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka Muamera Zukorlića.

U Tutinu i Sjenici nakon prvih saopćenih rezulata, pobijedila je SDA Sandžaka, osvojivši više od polovine glasova u tim opštinama.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Novom Pazaru je rekao, da je na osnovu jedne trećine glasova Ljajićeva politička opcija u Novom Pazaru dobila duplo više glasova u odnosu na Ugljanina i Zukorlića, prenosi Anadolija.

Pristalice Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i Sandžačke demokrtaske partije (SDP) slavile su ispred prostorija stranke.

‘Prepoznali politiku mira i tolerancije’

Član izbornog štaba i predsjedništva SDP-a Mirsad Jusufović izjavio je da je ta stranka dobila najviše glasova u Novom Pazaru i da će biti štab buduće lokalne vlasti.

“Imamo duplo više glasova od SDA Sulejmana Ugljanina i BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića. Zadovoljni smo rezultatima i očigledno je da ćemo formirati vlast u Novom Pazaru i razvijati grad. Pobedili smo na bastionima SDA, drago nam je da su građani Novog Pazara prepoznali politiku mira, tolerancije”, rekao je Jusufović u obraćanju novinarima naglasivši da danas u Novom Pazaru nije bilo incidenata.

On je dodao da je SDP i u Prijepolju ostvarila dobar rezultat i da će i tamo učestovovati u vlasti.

Prema podacima iz izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, ta stranka je, na osnovu rezultata sa 64 izborna mjesta, od ukupno 96, osvojila 22 procenta, Ljajićeva SDP 37, a Zukolrićeva BDZ Sandžaka 20 posto.

Kako prenosi portal balkans.aljazeera.net, SDA je popravila rezultat u Sjenici gdje ima duplo više glasova u odnosu na ostale dvije bošnjačke stranke, SDP i BDZ Sandžaka. U Tutinu je ta stranka ponovila rezultat sa prošlih izbora i opet će samostalno formirati lokalnu vlast.

U Sandžaku izbori protekli mirno

Izborni proces u regiji Sandžak, tokom održanih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji u nedjelju, protekao je mirno.

Većina biračkih mjesta zatvorena je na vrijeme u 20 sati. Prema prvim rezultatima izašlo je oko 55 posto birača od ukupno upisanih 217.487 u opštinama Novi Pazar, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica i Tutin.

Izbori su protekli bez incidenata i ozbiljnijih nepravilnosti prilikom glasanja. Na pojedinim mjestima u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu glasanje je produženo jer se na biračkim mjestima zateklo više građana koji su iskoristili pravo glasanja, izjavili su predstavnici izbornih komisija.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Novom Pazaru Radoslam Milić je izjavio da je u Novom Pazaru izašlo 56 posto birača od ukupno upisanih 84.010.

“Izbori su protekli u mirnoj atmosferi, a izlaznost se kreće između 56 i 57 procenata”, rekao je Milić.

U Limskoj dolini, u Priboju je glasalo 55 posto građana sa pravom glasa. Najviše glasova u toj opštini osvojila je SNS Aleksandra Vučića.

Zukorlić ulazi u Skupštinu Srbije

Na osnovu 89 odsto obrađenih glasova, nosilac liste Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka “Za pomirenje” Muamer Zukorlić dobio je dovoljan broj glasova kako bi postao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Prema preliminarnim rezultatima, BDZ Sandžaka osvojila je 0,87 odsto glasova. Stranke nacionalnih manjina ne moraju da pređu cenzus od pet odsto, pa je sigurno da će BDZ, kao i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, imati svoje zastupnike u Skupštini Srbije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!