Video: Belgijska policija uhapsila ‘čovjeka sa šeširom’ s briselskog aerodroma?

Ranije danas javni servis VRT objavio je da su dva muškarca uhapšena, a jedan od njih je Mohamed Abrini, tražen zbog novembarskih napada Islamske države (ISIL) u Parizu. Iz VRT-a dodaju da je Abrini vjerovatno umiješan i u prošlomjesečne napade u Briselu

Kancelarija belgijskog Federalnog tužilaštva danas je potvrdila da je uhapsila nekoliko osoba povezanih sa smrtonosnim napadima u Briselu 22. marta, ali nije dala više detalja, prenosi Reuters.

Ranije danas javni servis VRT objavio je da su dva muškarca uhapšena, a jedan od njih je Mohamed Abrini, tražen zbog novembarskih napada Islamske države (ISIL) u Parizu. Iz VRT-a dodaju da je Abrini vjerovatno umiješan i u prošlomjesečne napade u Briselu.

Ova televizijska stanica je navela da je Abrini vjerovatno “muškarac sa šeširom”, treći osumnjičeni za napad na aerodrom u Briselu, prenosi Reuters.

Belgijske vlasti su objavile nove snimke – trećeg osumnjičenog za napade na briselski aerodrom Zaventem. Istražitelji smatraju da je riječ o muškarcu koji je napustio terminal nakon što eksploziv, koji je postavio, nije eksplodirao, piše portal balkans.aljazeera.net.

Muškarac sa šeširom odšetao je s mjesta napada, nakon što njegova bomba nije eksplodirala. Sigurnosne kamere su ga kasnije snimile u obližnjem gradiću Zaventemu, ali bez jakne koju policija nastoji da pronađe. Istražitelji su pregledali snimke sigurnosnih kamera i rekonstruirali njegovo kretanje dva sata nakon napada. Vlasti se nadaju da ga je neko od prolaznika primijetio.

“Posebno apelujemo na osobe koje su možda snimile ili fotografisale osumnjičenog, kao i one koji mogu imati bili kakve informacije o ovom napadu. Molimo vas da se javite na broj telefona ili email adresu policije. Naravno, anonimnost je zagarantovana”, kaže Eric Van Der Sypt, belgijski savezni tužilac.

Policija smatra da su tri napadača izvela napad na aerodrom, a dvojica od njih su se raznijela. Salah Abdelslam, navodno jedini preživjeli osumnjičeni član grupe koja je izvela napade u Parizu, saslušan je u briselskom sudu. Francuskoj će biti izručen tek za nekoliko sedmica.

“Upravo sam obaviješten da se belgijski nalog za hapšenje mora ukinuti prije nego što moj branjenik bude izručen Francuskoj, a za to će trebati nekoliko sedmica. Policija ga mora saslušati u još jednom predmetu”, kaže Sven Mary, advokat Salaha Abdeslama.

Dok se nastavlja potraga za trećim osumnjičenim napadačem na aerodrom, visoki zvaničnik američkog FBI-ja je optužio evropske kolege da su ignorisali pomoć za praćenje potencijalnih terorista koju su dobili od SAD-a.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!