Na današnji dan prije dvije godine Gusinje vratilo status opštine

Nakon što su poslanici Skupštine usvojili izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Gusinje je 26. februara 2014. godine postalo nova, 23. crnogorska opština

Na današnji dan prije dvije godine Gusinje je povratilo status opštine.

Nakon što su poslanici Skupštine usvojili izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Gusinje je 26. februara 2014. godine postalo nova, 23. crnogorska opština.

Za usvajanje Zakona glasala su 53 poslanika, uzdržan je bio predstavnik kluba albanskih partija Genci Nimanbegu, dok sjednici nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta koji su bojkotovali parlament.

Skupština opštine Plav je 24. avgusta 2012. godine donijela Odluku o obnavljanju inicijative za dobijanje statusa opštine Gusinje i Studiju o opravdanosti dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na konsultativnom referendum u Plavu 4.688 građana glasalo za opštinu Gusinje, a 98 je bilo protiv.

Kako su prenijeli mediji, planovi Gusinja su da žive od poljoprivrede, turizma, prerade drveta…

Tog 26. februara prije dvije godine u Gusinju se slavilo od ranih jutarnjih do kasnih večernih sati. Proslavi vraćanja opštine nakon šest decenija prisustvovao je veliki broj građana iz inostranstva.

“U Gusinju živi 4.239 stanovnika”, kaže se u Studiji opravdanosti osnivanja opštine.

Prema pojedinim podacima, samo u Njujorku živi oko 30.000 Gusinjana.

Interesantan je podatak da su tri najmlađe opštine sa sjevera države – Andrijevica je obnovila status početkom devedesetih godina prošlog vijeka, Petnjica 2013, a Gusinje 2014.

Gusinje je nedavno dobilo i svoje registarske oznake za motorna vozila.

Foto: Aida Skorupan (Vijesti)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!