Slučaj koji je potresao svijet: Dvogodišnjaka proglasili vješcem, dječak mjesecima jeo smeće, a onda ga je pronašla humanitarka iz Danske

Kada je pronađen, Hope je bio izrazito mršav. Tijelo mu je bilo prekriveno crvima, a stanovnici sela su čak osam mjeseci gledali njegovu muku, zaobilazeći ga i puštajući da jede smeće. Slučajno ga je našla humanitarka iz Danske koja živi u Africi i pomaže napuštenoj djeci, dala mu vode, zamotala u ćebe i odnijela u bolnicu

Stanovnici jednog sela u Nigeriji pokazali su nevjerovatnu okrutnost kada su dvogodišnjeg dječaka odbacili jer su mislili da je – vještac.

Kako prenosi Daily Mail, dječaka koji je kasnije dobio ime Hope (Nada) zbog praznovjerja je odbacila i njegova porodica.

Kada je pronađen bio je izrazito mršav. Tijelo mu je bilo prekriveno crvima, a stanovnici sela su čak osam mjeseci gledali njegovu muku, zaobilazeći ga i puštajući da jede smeće.

Slučajno ga je našla Anja Ringgren Loven, humanitarka iz Danske koja živi u Africi i pomaže napuštenoj djeci.

Dala mu je vode i dezorijentisanog mališana zamotala u ćebe, a potom ga odnijela u bolnicu.

Anja Ringgren Loven je, piše portal jutarnji.hr, osnivačica jedne fondacije za pomoć, edukaciju i razvoj djece u Africi. Fondacija je osnovana prije tri godine i bavi se upravo ovakvim slučajevima djece koja su proglašena vješticama i vješcima, koje sopstvena porodica i zajednica zapostavljaju i nerijetko ubijaju.

“Hiljade djece proglašavaju vješticama. Svačega smo se nagledali – djece koja su mučena, uplašena, ubijena”, napisala je Anja na svom Facebook profilu, uz poziv za pomoć oko Hopeovih troškova liječenja.

Hope je u bolnici dobio tretman protiv parazita i transfuziju krvi kako bi ojačao. Sada mu je stanje stabilno. Počeo je sam da uzima hranu i dobro reaguje na lijekove.

“Danas je prvi put sam sjeo. Čak nam se i nasmijao. Takođe, počeo je da se igra sa mojim sinom. To je jedan jak mališan”, kaže Anja.

“Ne znam kojim riječima bih to opisala. Ovakve priče, koje se završe srećno, čine moj život prelijepim i vrijednim. Slike zapravo govore same za sebe”, rekla je Anja.

Dva dana nakon što je online zajednicu zamolila da pomognu oko računa za Hopeovo liječenje, iz čitavog svijeta je primila donacije u vrijednosti od dva miliona dolara.

“Ovim novcem pružićemo Hopeu najbolju moguću njegu i izgraditi kliniku za ovakve slučajeve. Tako ćemo spasiti još mnogo djece”, kaže Anja.

U centru koji je osnovala spasena djeca dobijaju medicinsku njegu, hranu i obrazovanje. Anja i njen muž su u januaru počeli da grade sopstveno sirotište za napuštenu i proganjanu djecu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!