Rafet Hot: “Veče dijaspore” prvi put sa čelnicima Opštine Gusinje

“Posebno nas raduje što će predsjednica Opštine, ing. Anela Čikić, i predsjednik SO, dr Elvis Omeragić, doputovati na naš poziv. To će biti jedinstvena prilika da saznamo sve što nas zanima o Gusinju, dokle se stiglo sa realizacijom nekih projekata i koji su naredni koraci u razvoju našeg zavičaja”, kazao je predsjednik Udruženja “Euro Gusinje” Rafet Hot

“Veče dijaspore“, koje četvrtu godinu zaredom u Njujorku organizuje Humanitarno udruženje „Euro Gusinje“, izazvalo je veliko interesovanje naših iseljenika širom SAD.

Kako je kazao predsjednik Udruženja Rafet Hot, ove godine će prvi put, nakon prošlogodišnjeg vraćanja statusa opštine Gusinju, skupu prisustvovati čelnici tog grada – predsjednica Opštine, ing. Anela Čekić, i predsjednik SO, dr Elvis Omeragić.

“Posebno nas raduje što će Čekić i Omeragić doputovati na naš poziv. To će biti jedinstvena prilika da saznamo sve što nas zanima o Gusinju, dokle se stiglo sa realizacijom nekih projekata i koji su naredni koraci u razvoju našeg zavičaja”, kazao je Hot za Portal Revije Fokus.

Za “Veče dijaspore” je, dodao je on, predviđen zabavno-muzički program, kao i bogata lutrija koju sponzorišu prijatelji i članovi “Eura Gusinje”. Angažovana je i ekipa koja ce snimati druženje.

Hot je kazao da je, od kada je osnovano, 2009. godine, “Euro Gusinje” teži da uspostavi prisne odnose s organima vlasti u zavičaju, kako u periodu kada je Gusinje pripadalo plavskoj opštini, tako i danas.

“Nikada nas nije zanimala politička pripadnost trenutne vlasti. Jedino nam je bilo stalo da uspostavimo odnose i da, u okviru mogućnosti, pomognemo zavičaj. Za nas je legitimni predstavnik uvijek bio onaj kojeg je izabrao narod i sa njim smo željeli, i želimo i danas, da gajimo prisne odnose, na dobrobit lokalnog stanovništva. Donacije i pomoć nikada nijesmo uslovljavali nikavim ustupcima i ucjenama”, istakao je Hot.

Zbog takvog stava, “Euro Gusinje” je u zavičaju uvijek bilo cijenjeno i poštovano.

Jedan od brojnih dokaza dobre saradnje “Eura Gusinje” i Opštine je i akcija izradnje mostova na Ali-pašinim izvorima, koju finansira “Euro Gusinje”, a koju su s oduševljenjem prihvatili i dijaspora i Opština.

“Suvišno je govoriti koliko Gusinju i dijaspori znače Ali-pašini izvori. To je nešto zašta smo svi emotivno vezani. Gdje god da se nađemo, uvijek se vraćamo tom neiscrpnom izvoru emocija i ljepote. Zato je Upravni odbor Udruženja donio odluku da se ovaj turistički biser nadomak Gusinja uredi. Dobili smo ogromnu podršku istinskih prijatelja Gusinja i do sada prikupili oko 28.000 dolara. Tim novcem će biti plaćena izgradnja tri drvena mosta, što je prva faze predviđenih radova u projektu uređenja Al-pašinih izvora. Izgradnja mostova košta 10.000 eura, a radove nadzire Direkcija za javne radove Opštine Gusinje”, kazao je Hot.

On je dodao da već sada Ali- pašini izvori nijesu ono što su bili, jer su tri drvena mosta potpuno izmijenila ugođaj koji imaju turisti koji dolaze na to jedinstveno prirodno izletište.

“Svakako da nećemo stati na tome. Već na proljeće, zajedno sa lokalnom samoupravom, planiramo nastavak uređenja Ali-pašinih izvora. O svemu tome ćemo se dogovoriti sa predsjednicom Opštine i predsjednikom SO”, rekao je Hot.

Udruženje “Euro Gusinje” je tokom ove godine imalo brojne aktivnosti. Jedna od njih je ljetošnje okupljanje pod nazivom “Piknik 2. avgust”.

“Tada smo za našu dijasporu u Njujorku i okolini organizovali druženje za pamćenje koje je oborilo rekord u posjećenosti. Pokazali smo ko je lider u dijaspori kada je u pitanju organizacija”, rekao je Hot.

Ove godine su organizovali veliki broj akcija pomoći bolesnim i siromašnim ljudima u zavičaju i širom bivše Jugoslavije.

“Između ostalog, organizovali smo akcije prikupljanja novca za porodicu Izeta Radončića sa Kosova i Skendera Huseinovića iz Plava, za postoperativno liječenje i rehabilitaciju Dina Pjetrovića iz Gusinja, za liječenje Marka Krdžića iz Murine i Safeta B. Čekića iz Podgorice. Novčano smo pomogli i KUD ‘Džafer Nikočević’ iz Gusinja za putovanje na ‘Zavičajne susrete’ u Sarajevu, sponzorisali Salja Hota da učestvuje na biciklističkom maratonu ‘Bihać – Srebrenica’, Harisa Canovića iz Plava, prvaka Crne Gore u kategoriji dizanje tegova za učešće na međunarodnom takmičenju koje je održano u Vladičinom Hanu, fudbalsku ekipu na memorijalnom turniru ‘Elmaz Čekić’ u Gusinju. Organizovali smo i klanje kurbana u Gusinju i Plavu, podjelu bajramskih paketa u Plavu i Gusinju povodom Ramazanskog bajrama, a za Ramazanski bajram u Gusinju smo organizovali besplatno korištenje ringišpila”, istakao je Hot.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!