Rusija počela isporuku zaliha S-300 sistema protivvazdušne odbrane Iranu (VIDEO)

Savjetnik ruskog predsjednika za vojno tehničku saradnju Vladimir Kožin potvrdio je da je Rusija počela da isporučuje raketne sisteme Iranu, ali nije saopštio detalje. Iranski ambasador u Rusiji Mehdi Sanai kazao je prošlog mjeseca da je njegova zemlja primila prve zalihe S-300 sistema

Rusija je počela isporuku zaliha S-300 sistema protivvazdušne odbrane Iranu.

To je agenciji TASS saopštio savjetnik ruskog predsjednika za vojno tehničku saradnju Vladimir Kožin.

Kožin je kazao da je ugovor pravosnažan, ali nije saopštio detalje.

Iranski ambasador u Rusiji Mehdi Sanai kazao je prošlog mjeseca da je njegova zemlja primila prve zalihe S-300 sistema, prenosi portal tass.ru.
Rusija i Iran su 2007. godine potpisali ugovor za nabavku pet S 300 PMU-1 bataljona, ali je u jesen 2010. godine tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev zabranio snabdijevanje Teherana ovim sistemima zbog sankcija UN-a Iranu. Ugovor vrijedan više od 800 miliona dolara je poništen, a plaćeni avans vraćen Iranu.
Iran je potom podnio arbitražnom sudu u Ženevi tužbu protiv Rusije, tereteći je za skoro četiri milijarde dolara zbog neispunjavanja ugovora.

U proljeće ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu snabdijevanja Irana S-300 sistemima. Portal tass.ru prenosi da ne postoji zvanična informacija koju vrstu S-300 sistema će dobiti Iran.

Agencija AP piše da su Izrael i zemlje bliskoistočnog regiona zabrinute zbog mogućnosti da Iran dobije te raketne sisteme.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!