Srbija izdvojila pet miliona eura za Srebrenicu

Na investiciono-razvojnoj konferenciji Vučić je rekao da nije tu da nešto obećava, već da je Vlada Srbije još jutros na sjednici donijela odluku da za Srebrenicu izdvoji deset miliona KM (pet miliona eura). Predsjednik RS Milorad Dodik rekao da će Vlada RS izdvojiti tri miliona KM (1,5 miliona eura) za Srebrenicu

Delegacija Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, stigla je danas u Srebrenicu, a prvo su posjetili Memorijalni centar Potočari gdje su položili vijence i odali počast nevinim žrtvama.

Na početku rada investicione konferencije Vučić se obratio prisutnima riječima da je Srbija odlučila da konkretno investira u zajedničku i ljepšu budućnost na ovim prostorima.

“Jutros smo se u Potočarima poklonili žrtvama i to ćemo činiti uvijek i s najvećim pijetetom”, rekao je Vučić na početku obraćanja, uz napomenu da je danas tu zbog učešća na investiciono-razvojnoj konferenciji koja na neki način slavi život i predstavlja ulaganje u zajedničku budućnost.

Vučić je rekao da nije tu da nešto obećava, već da je Vlada Srbije jutros na sjednici donijela odluku da za Srebrenicu izdvoji deset miliona KM (pet miliona eura).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da će Vlada RS izdvojiti tri miliona KM (1,5 miliona eura) za Srebrenicu.

“Država ne može praviti fabrike, ali može pomoći i obezbijediti uslove za njihovu gradnju”, istakao je Dodik, prenosi portal slobodna-bosna.ba

On je rekao da će naredne tri godine Vlada RS podržati Srebrenicu dva puta sa po 500.000 KM i da će još dva miliona KM biti investirano u projekte.

Prisutni su ovakvu odluku Vlade Srbije i Vučićeve riječi pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Srbija će četiri miliona KM prebaciti direktno Opštini Srebrenica, a Vučić je obećao da će taj novac Opštini biti uplaćen već do ponedjeljka.

“Poštovani Ćamile! To za nas nije mali novac, ali naši ljudi su štedjeli novac i to ćete na vašem računu imati već u ponedjeljak”, rekao je Vučić, obraćajući se gradonačelniku Srebrenice Ćamilu Durakoviću.

Preostalih šest miliona KM će biti realizovano kroz zajedničke projekte koje će raditi kompanije iz Srbije i BiH. Takođe, i taj novac je spreman, a Vučić je pozvao Opštinu Srebrenica da predloži projekte.

“Kod nas nema čekanja. Odmah ćete to imati na raspolaganju”, rekao je Vučić, uz napomenu da uvijek mogu računati na podršku Srbije.

Premijer Srbije je napomenuo da je s njim došlo i deset privrednika iz Srbije koji takođe mogu pomoći Srebrenici.

“Republika Srbija gleda u budućnost. Ako smijem na ovakav način i na ovom mjestu reći, mi Srbi želimo najbolje odnose s Bošnjacima. Želimo da gradimo zajedničku budućnost, da barem narednih 100 godina provedemo u miru. Želimo da svima bude bolje, da živimo bolje”, rekao je Vučić.

Kako prenosi portal blic.rs, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je danas otvorena nova stranica u odnosima regiona i dodao da je Vlade Srbije dala izdašnu pomoć Srebrenici. On je dodao da će učiniti sve da se izvorište Guber stavi u funkciju.

Gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković zahvalio se Srbiji na pomoći koju je obezbijedila i dodao da iskreno nije toliko očekivao. On se zahvalio i svima ostalima na obećanoj pomoći.

Foto: http://www.srbija.gov.rs/

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!