Luksemburg: Edvin i Ernest Škrijelj – fudbalske nade iz Bihora

Nakon što je porodica Škrijelj 1999. godine pobjegla iz Peći zbog rata, nastanili su se u Sarajevu, a Edvin i Ernest su počeli da treniraju u istoimenom klubu, gdje su odmah počeli da postižu rezultate. Uslijedili su angažmani u Belgiji i Francuskoj, a od prošle godine igraju za FK Marisca Miersch iz Luksemburga, koji je u svom rangu takmičenja na prvom mjestu

Fudbalski klub Marisca Miersch iz Luksemburga takmiči se u Diviziji 1, gdje trenutno zauzima treće mjesto. To za nas svakako nebi bilo posebna vijest da boje ovog kluba uspješno ne brane braća Edvin i Ernest Škrijelj, porijeklom iz bihorskog sela Murovac, odakle se u Peć davno doselio njihov djed.

Edvin je rođen 1991, a Ernest godinu kasnije u tom kosovskom gradu. Njihov otac Hamdo bio je dugogodišnji vrsni fudbaler FK Budućnost iz Peći, koja je tada bila član druge savezne lige i takmičila se na području cijele Jugoslavije.

Bježeći od rata 1999, porodica Škrijelj je napustila Kosovo i doselila se u Bosnu. Nastanili su se u Vogošći, predgrađu Sarajeva.

Talentovani dječaci ubrzo su krenuli očevim stopama. Hamdo je od malena navijao za FK Sarajevo, gdje je upisao sinove. Edvin i Ernest su se brzo istakli – prvo u pionirima, a onda i u kadetima. Nizali su uspjehe, ali zbog neizvjesne sudbine u Sarajevu i Bosni, 2012. Edvin je otišao u Belgiju, a Ernest našao angažman u Francuskoj. Igrali su u lokalnim klubovima gdje su se istakli, a prošle godine dobili su stalni boravak u zemljama prijema. To im je otvorilo vrata za ostvarenje sna – da zaigraju u nekom od evropskih klubova. Ponuda FC Marisca Miersch iz Luksemburga bila je primamljiva za braću Škrijelj, pa su je prihvatili.

Iako ne igraju u velikim svjetskim klubovima, Edvin i Ernest igraju srcem i daju sve od sebe, pa se i ovaj klub zasluženo našao u vrhu tabele.

Esad Hodžić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!