Video: Rusija izvela prve vazdušne udare na Islamsku državu

SAD su javile da je već zabilježen vazdušni napad Rusije na položaje Islamske države i da su ih Rusi prije napada obavijestili da će ga izvesti

Ubrzo nakon što je objavljena informacija da je Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, jednoglasno odobrio zahtjev predsjednikaVladimira Putina da u Siriji razmjesti vojne snage, SAD javlja da je već zabilježen vazdušni napad Rusa na položaje Islamske države i da su Rusi Amerikance prije napada obavijestili da će ga izvesti.

Koalicija, predvođena SAD-om, u utorak je izvela 30 vazdušnih napada na Islamsku državu, na području koje su prisvojili od Sirije i Iraka. U napadima su im se pridružili Rusi, odmah po izglasavanju razmještanja vojnih snaga, prenosi portal dnevnik.hr.

Američki i ruski predsjednici, Barack Obama i Vladimir Putin, sastali su se ove sedmice na marginama godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Sastanak je trajao 90 minuta, od kojih je polovina bila posvećena Ukrajini, a polovina Siriji.

Putin, koji je sastanak nazvao “vrlo korisnim i otvorenim”, ocijenio je da, po njegovom mišljenju, “postoji osnova za saradnju o našim zajedničkim problemima”.

Ruski ministar odbrane potvrdio je danas da su ruske vojne snage započele napade u Siriji.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!