Razorni zemljotres u Albaniji: Najmanje 14 osoba, među kojima ima djece, poginulo, oko 600 povrijeđeno (VIDEO)

Dvoje mrtvih je pronađeno ispod ruševina hotela u oblasti Golem, troje ih je život izgubilo usljed urušavanja palate u Draču, od kojih je i maloljetna djevojčica. Dvije osobe su poginule u Tumaneu, a jedna je umrla nakon pada sa balkona zgrade, prenijele su agencije. Gradonačelnik Tirane, Erion Veljiaj, poručio je da su sve sportske dvorane otvorene za zbrinjavanje građana, koji su se nakon serije zemljotresa našli na ulicama

Foto: Twitter/Sotiri Dimpinoudis

U Albaniji je poginulo najmanje 14 osoba u seriji zemljotresa koji su jutros pogodili tu državu, od kojih su neki bili razorne jačine i čiji je epicentar bio nedaleko od primorskog grada Drača. Oko 300 osoba je povrijeđeno, javljaju mediji. Jačina zemljotresa, koji desio oko četriri sata jutros, bio je oko 6,1 stepen Rihtera. 

Prema izvještajima albanskih medija, za sada, je evidentirano devet žrtava, uključujući i jednu djevojčicu.

Dvoje mrtvih je pronađeno ispod ruševina hotela u oblasti Golem, troje ih je život izgubilo usljed urušavanja palate u Draču, od kojih je i maloljetna djevojčica.

Foto: Twitter/IntoAlbania

Dvije osobe su poginule u Tumaneu, a jedna je umrla nakon pada sa balkona zgrade, prenijele su agencije.

U Draču, gdje je zabilježen epicentar ovih potresa, oštećen je stari zamak Drač, objavili su mediji uz fotografije srušenog zamka.

Gradonačelnik Tirane, Erion Veljiaj, poručio je da su sve sportske dvorane otvorene za zbrinjavanje građana, koji su se nakon serije zemljotresa našli na ulicama.

Veljiaj je na svom Facebook profilu objavio da će svi ti objekti ostati otvoreni za privremeni smještaj.

Foto: Printscreen/Euronews

„Danas sve škole i vrtići u Tirani neće raditi. Svi objekti moraju biti stručno ispitani i potvrđeni da su za upotrebu, jer ne smijemo ugrožavati našu djecu”, napisao je Veljiaj.

Albanski mediji su prenijeli da je na teren odmah izašlo 1,9 hiljada pripadnika policije da bi pomogli građanima.

Foto: Twitter/IntoAlbania

Seizmolog Rapo Ormani izjavio je da se očekuje još potresa, koji će biti slabijeg intenziteta i pozvao građane da iz predostrožnosti ostanu van svojih domova.

„Biće još potresa sa manjim posljedicama. Građani moraju da ostanu van svojih kuća i stanova, jer su u ovom trenutku njihovi domovi manje otpori na udare. Većini oštećenih zgrada će moći da se pristupi tek nakon stručnih pregleda”, rekaoje Ormani.

On je podsjetio da su zemljotresi približne jačine dogodili 1926. godine.

Raniji podatak koji je saopštilo Ministarstvo odbrane bio je da je najmanje sedam osoba poginulo, a više od 300 povrijeđeno.

Agencije su tada prenijele da su porušene su najmanje dvije zgrade, a mnoge su oštećene.

Portparolka ministarstva saopštila je tada da su dva tijela izvučena iz srušene zgrade u Draču, prenosi AP.

U Draču je do sada zabilježene tri žrtve, dvije su pronađene u mjestu Tumana i jedna u Kurbinu, prenose “Vijesti”.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je do sada povrijeđeno 300 osoba u ta tri grada, ali se procjenjuje da će taj broj biti veći.

Predsjednik Albanije Iljir Meta rekao je da je situacija u okolini Tirane veoma dramatična.

Meta je novinarima u mjestu Tumane, 36 kilometara sjeverno od Tirane, rekao da se čine svi napori kako bi se ljudi izvukli iz ruševina.

Premijer Edi Rama stigao je u Drač, koji je najviše pogođen snažnim zemljotresom.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je ranije jutros za Reuters smrt dvije osobe – jedne koja je skočila kroz prozor tokom potresa, i druge koju su zatrpale ruševine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!