Otkriće koje je izazvalo zabrinutost: Glavna piramida drevne civilizacije Maja skrivala tajnu koja je može urušit

Arheolog Guillermo de Anda ističe da je to otkriće važno jer bi ono moglo potvrditi da su Maje astronomske karte i simbole uvrštavali u svoje hramove i sveta mjesta. Naime, jezera koja okružuju piramidu mogla bi predstavljati četiri strane svijeta. Rijeka u centru mogla bi predstavljati centar svijeta Maya koji su oni zamišljali kao drvo sa dubokim korijenima

Meksički naučnici otkrili su da glavna piramida drevne civilizacije Maja, Kukulkan u ruševnom gradu Chichen Itza leži iznad podzemne rijeke, što je izazvalo i zabrinutost.

Takve podzemne rijeke obično su povezane s jezerima kojih ima mnogo na Jukatanskom poluotoku.

‘Vrlo je vjerojatno da se piramida oslanja na podzemnu komoru i da je u opasnosti da bi se sve moglo urušiti’, upozorava geofizičar Rene Chavez.

Kako prenosi portal dnevnik.hr, podzemna špilja koja je otkrivena ispod piramide duboka je 20 metara, a prekrivena je kamenjem.

Arheolog Guillermo de Anda ističe da je to otkriće važno jer bi ono moglo potvrditi da su Maje astronomske karte i simbole uvrštavali u svoje hramove i sveta mjesta. Naime, jezera koja okružuju piramidu mogla bi predstavljati četiri strane svijeta. Rijeka u centru mogla bi predstavljati centar svijeta Maya koji su oni zamišljali kao drvo sa dubokim korijenima.

Istovremeno s ovim otkrićem, Nacionalni institut za antropologiju i istoriju saopštio je da je na drugom majanskom lokalitetu, Uxmalu, pronađena velika količina ljekovitog bilja u blizini građevine poznate kao vladarova palata. To je bio svojevrsni ljekoviti vrt Maja. Na nalazištu se nalazi oko 150 vrsta biljaka koje se koriste za liječenje zmijskih ujeda, trbušne infekcije i groznicu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!