Poražavajuće: Više od 2.000 djece napustilo sjever Crne Gore

“Kontaktirali smo šest porodica – tri iz Bijelog Polja, dvije iz Rožaja i jednu iz Podgorice koje zajedno imaju 19 djece i žive u istoj zgradi. Kazali su nam da su njihova djeca bila gladna i da su došli u situaciju da nijesu imali da se prehrane, što je bio jedini razlog da napuste Crnu Goru. Djeca su im sada zbrinuta, nijesu gladna, idu u školu i imaju sve mogućnosti koje bi trebalo da imaju u normalnoj državi”, rekli su iz “Euromosta”

Više od 2.000 djece napustilo je s roditeljima sjever Crne Gore od početka godine i prijavilo se za azil u državama Evropske unije, saopštila je bjelopoljska NVO „Euromost“.

“Kontaktirali smo šest porodica – tri iz Bijelog Polja, dvije iz Rožaja i jednu iz Podgorice koje zajedno imaju 19 djece i žive u zgradi sa šest stanova u jednom malom njemačkom gradu. Kazali su nam da su njihova djeca bila gladna i da su došli u situaciju da nijesu imali da se prehrane, što je bio jedini razlog da napuste Crnu Goru. Takođe su nam rekli da su sada sva djeca zbrinuta, nijesu gladna, idu u školu i imaju sve mogućnosti koje bi trebalo da imaju u normalnoj državi, a to su potvrdili i fotografijama koje su nam poslali. Četiri od tih šest porodica su bošnjačke, a dvije srpske nacionalnosti, ali žive kao jedna familija”, saopšteno je iz “Euromosta”.

Problem je, dodaju, što je veliki broj djece na sjeveru gladan, a niko od vladinih i međunarodnih institucija ne brine za njih.

Zato smo u petak pozvali UNICEF, delegaciju EU u Podgorici, njemačku ambasadorku Gudrun Elizabet Štajnaker i ambasadorku SAD Margaret Ueharu da pomognu gladnoj djeci na sjeveru. Zatražili smo pomoć za njih i njihove porodice i proslijedili im i fotografije koje su napravljene u junu prilikom podjele hrane mališanima”, saopštio je “Euromost”.

Prema posljednjim podacima “Euromosta”, od početka godine do 23. juna 5.620 građana sa sjevera je napustilo Crnu Goru u potrazi za boljim životom.

“To su za sada jedini validni podaci. Sve ostalo što se objavljuje ovih dana su nepotpuni i netačni podaci, rađeni u režiji vlasti koja uporno pokušava da nastalu situaciju zataška i krivicu za svoju lošu politiku prema sjevernom regionu prebaci na drugog”, kazali su iz “Euromosta”.

Oni su ponovo pozvali Vladu i Skupštinu Crne Gore da preuzmu odgovornost za sve što se dešava na sjeveru i da konačno počnu da rješavaju probleme tog regiona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!