Naser Orić uhapšen u Švajcarskoj: Komandantu odbrane Srebrenice prijeti izručenje Srbiji

“Iznenađeni smo da je uhapšen jer ta potjernica nije na snazi. Mi smo ranije dobili potvrđenu informaciju iz Interpola da je potjernica povučena. Ministarstvo odbrane je 17. februara 2014. godine uputilo protestnu notu Interpolu. Tako da vam mogu sigurno kazati da je Interpol sigurno ukinuo ovu potjernicu”, kazala je avdokatica Lejla Čović iz tima za odbranu Nasera Orića

Naser Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici kojeg je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, uhapšen je danas u Bernu po optužnici Republike Srbije.

Hamdija Fejzić, potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, koji je putovao zajedno sa Orićem u Švajcarsku, kazao je za Al Jazeeru da su ih zaustavili na švajcarskoj granici.

“Predali smo pasoše i odmah su nas pozvali u posebne prostorije gdje su nas tri i po sata maltretirali. Sve moguće provjere smo prošli i na kraju su saopštili da Naser Orić ne može da nastavi putovanje zato što postoji crvena potjernica iz Beograda za njim”, kaže Fejzić.

On objašnjava da su Orić, načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković i on krenuli u Ženevu na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, jer su dobili više poziva udruženja Podrinjaca u tom gradu. Sjutra su trebali da budu i na sastanku kod gradonačelnice Ženeve.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na pitanje Al Jazeere Balkans nije željelo ništa da komentariše.

Takođe, iz Interpola BIH kažu da se Naser Orić ne nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici.

“Potjernica nije na snazi”

 

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komandantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Bosanskohercegovački zvaničnici, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH, tada je obavijestilo Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića, na šta su imali pravo u skladu s Rezolucijom Interpola iz Dohe. Kancelarija Interpola u Lionu nakon toga je povukla te potjernice.

Advokatica Lejla Čović iz tima odbrane Orića, istakla je kako će on “biti oslobođen, jer je potjernica protiv njega ranije ukinuta i nije na snazi”.

“Iznenađeni smo da je uhapšen jer ta potjernica nije na snazi. Mi smo ranije dobili potvrđenu informaciju iz Interpola da je potjernica povučena. Ministarstvo odbrane je 17. februara 2014. godine uputilo protestnu notu Interpolu. Tako da vam mogu sigurno kazati da je Interpol sigurno ukinuo ovu potjernicu”, kazala je Čović za agenciju Anadolija.

Ona je dodala da je “Interpol sigurno ukinuo potjernicu i da smatra da je administrativna greška”.

“Maltretiranje žrtava Srebrenice”

 

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je kako je riječ o dobro isplaniranom pokušaju da se okrivi nevin čovjek i da se omalovaži obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi Anadolija.

“Šokirana sam kada sam čula da je uhapšen Naser Orić. Ovo sigurno nije slučajno i sve je planski urađeno jer se desilo pred godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici. Neko želi da poruči Bošnjacima da će biti uhapšeni ako se budu kretali po Evropi. Ovo je još jedna uvreda za Bošnjake i žrtve genocida”, rekla je Subašić.

Ona je istakla kako su i međunarodni sudovi jasno kazali da je Naser Orić nevin.

“Ja znam sigurno da je Naser nevin i da nije kriv, jer da je kriv to bi dokazali i u Hagu. Tamo je jasno rečeno da nije kriv i ne znam odakle sad da ga hapse”, kazala je Subašić.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, takođe je osudio hapšenje.

“U trenutku kada raspravljamo o rezoluciji koja osuđuje genocid u Srebrenici dobio sam informaciju da je u Bernu uhapšen Naser Orić iz Srebrenice. Želim jasno da kažem da osuđujem ovaj akt pravosuđa Ženeve s obzirom da je Naser Orić odgovarao za zločine i Haški tribunal ga je pravosnažnom presudom oslobodio od svake krivice”, poručio je Ahmetović.

Kako je kazao, nije ovo prvi put da se pred 11. jul i obilježavanje zločina isprovocira slučaj koji uznemiri i žrtve genocida i sve građane BiH.

“Pozivam državu BiH da jasno, nedvosmisleno, sa svim svojim kapacitetima zaustavi maltretiranje žrtava iz Srebrenice”, dodao je Ahmetović.

Oslobođen optužbi u Hagu

 

Orić, komandant 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine, na suđenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu 2008. godine pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država donijele su prošle godine odluku da Orića skinu sa “crne liste” na kojoj je bio zbog optužnice Haškog tribunala.

Na osnovu krivične prijave Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine je 4. avgusta 2011. godine podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage protiv Nasera Orića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića, Smaje Mandžića i Nurije Husića zbog sumnje da su 12. jula 1992. godine počinili ratni zločin nad devet civila srpske nacionalnosti u mjestu Zalazje, Donji Potočari, Opština Srebrenica.

Na pitanje novinara zašto se pokreće optužnica i istraga protiv Orića koji je oslobođen pred Haškim tribunalom, iz Tužilaštva je rečeno da ovi zločini nijesu bili obuhvaćeni haškom optužnicom, što je, kako je navedeno, otvorilo mogućnost Tužilaštvu za ratne zločine Srbije da se pozabavi slučajem Orić.

Prema difuznim potjernicama koje je ranije raspisivao Beograd u Londonu, odnosno Beču, bili su uhapšeni ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak.

Međutim, sudovi u Velikoj Britaniji i Austriji zaključili su kako potjernice nijesu bile podržane nikakvim dokazima o njihovoj krivici, pa su odbačeni zahtjevi Srbije za izručenjem.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!