Nema prepreka da Crna Gora dobije poziv za NATO

“Imao sam priliku da se sretnem sa senatorom Majklom Tarnerom. Pitao sam ga konkretno o poziciji Crne Gore i na osnovu njegovog odgovora znam da Amerika podržava članstvo Crne Gore”, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta Laslo Kover

Za Crnu Goru je važno da postane članica NATO-a zbog ukupne bezbjednosne situacije na zapadnom Balkanu, ocijenili su predsjednici crnogorskog i mađarskog parlamenta, Ranko Krivokapić i Laslo Kover.

Oni su se sastali na marginama proljećnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO i razgovarali o evroatlantskim integracijama Crne Gore u susret odluci o pozivu.

“Stav država članica se ne može predvidjeti, ali mislim da je, zbog situacije u regionu zapadnog Balkana, važno da Crna Gora postane članica NATO-a. Time će se ojačati stabilnost regije”, rekao je Kover crnogorskim novinarima nakon sastanka s Krivokapićem, piše agencija Mina, prenosi portal rtcg.me.

Kover je rekao da bi poziv i članstvo Crne Gore u Alijansi djelovali podsticajno na druge države.

“Pozivom Crnoj Gori pokazali bi da, ako se ispoštuju svi uslovi, ima perspektive za ulazak u NATO i svih drugih država regiona”, ocijenio je Kover.

On je, komentarišući napredak koji je Crna Gora postigla na putu učlanjenja u Alijansu, ocijenio da nema nikakvih prepreka da Crna Gora dobije poziv za članstvo.

“Imao sam priliku da se sretnem sa senatorom Majklom Tarnerom. Pitao sam ga konkretno o poziciji Crne Gore i na osnovu njegovog odgovora znam da Amerika podržava članstvo Crne Gore”, rekao je Kover.

Crna Gora je, kazao je on, odgovorila na postavljene zadatke i sve izazove.

“Na osnovu toga mislim da nema nikakvih prepreka da Crna Gora dobije pozv do kraja godine“, rekao je Kover.

Sa geopolitičkog aspekta, kako je naveo, Crna Gora se nalazi u drugačijoj poziciji u odnosu na Ukrajinu ili Gruziju.

“Mislim da bi bilo pogrešno da se ne donese pozitivna odluka o prijemu Crne Gore. Pozivom bi se potvrdio i princip otvorenih vrata za koji se Alijansa zalaže“, rekao je Kover.

Krivokapić se, komentarišući nedavna dešavanja u Makedoniji, saglasio sa mađarskim kolegom u ocjeni da je članstvo u NATO-u neophodno kako bi se zaštitila bezbjednost države.

On je podsjetio da je do odluke ostalo još nekoliko mjeseci, ukazujući na to da bi, nakon događaja u Makedoniji, ali i drugih dešavanja u regionu, Balkan opet mogao postati „opasno područje“.

“Događaji u Makedoniji šalju tu poruku, kao i drugi koji su bili prijeteći. Naša javnost bi na osnovu toga trebalo da shvati koliko je važno dobiti bezbjednosnu zaštitu“, ocijenio je Krivokapić.

On je podsjetio da su poruke crnogorskih partnera ohrabrujuće i da je sad “stvar u našim rukama” kada je u pitanju povećanje javne podrške i ispunjavanje poznatih kriterijuma u četiri oblasti.

“Sigurni smo da je stvar u našim rukama, jer su svi prijatelji poslali poruku da se očekuje veća podrška javnosti i nastavak onih poruka koje idu dobrim tokom”, rekao je Krivokapić.

Svi prijatelji su, kako je naveo, spremni da procijene rezultate Crne Gore, a ocjene su dobre.

“Najsigurniji ste kada imate sudbinu u svojim rukama. Mislim da smo u završnici, kada je potrebno krenuti u sprint, ali koji garantuje uspjeh“, poručio je Krivokapić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!