Potresno: Pismo dječaka Emila Radončića predsjedniku Obami: Molim Vas, izbavite mog oca (Ermina) iz zatvora

“Riječi ne mogu da opišu sedmicu tokom koje nijesam bio s tatom. Nedostaje mi i trebam ga da se vrati kući. On nije uradio ništa loše, samo je želio bolji život za sebe i nas. Mama plače svake noći, a moja braća ne razumiju. Mrzim da idem u školu jer se bojim da će moji prijatelji saznati da je u zatvoru. Bojim se da će tata izgubiti posao, a onda nećemo biti u mogućnosti da platimo račune i hranu. Kako ćemo platiti za naš dom i za sve što je potrebno? Ja sam suviše mlad da bih radio, ali obećavam da ću, kada dovoljno odrastem, uzvratiti za bilo koju pomoć koju možete pružiti”, napisao je, između ostalog, jedanaestogodišnji Emil predsjedniku Obami.

Jedanaestogodišnji Emil Radončić, čiji je otac Ermin uhapšen prošle sedmice u Njujorku od strane imigracione policije, nemoćan da uradi išta da izbavi tatu iz zatvora, odlučio je da napiše pismo predsjedniku Baracku Obami. U pismu, koje je objavljeno na portalu change.org, gdje je u toku potpisivanje peticije da se stopira deportacija Ermina Radončića, Emil moli Obamu da nazove policajca koji je uhapsio njegovog oca i obećava mu da će, kada dovoljno odraste, uzvratiti za bilo koju pomoć koju predsjednik može da pruži.

Tekst i pismo prenosimo u cjelini:

Moje ime je Emil Radončić. Moj otac je uhapšen prošle sedmice. Mama kaže da je uhapšen zato što je došao u SAD zbog boljeg života i zato što je imigrant. Tako sam zbunjen i ljut da sam odlučio da pišem predsjedniku SAD. Znam, naš predsjednik će pokušati da mi pomogne, jer to je ono što on radi. Ovo je ono što sam pisao o mom ocu Obami:

Poštovani predsjedniče Obama,

moje ime je Emil Radončić i imam 11 godina. Molim Vas da mi pomognete, da izbavite mog oca iz zatvora. Neka grupa ICE policajaca uhapsila je tatu zbog napuštanja svoje zemlje da bi došao i živio u najljepšoj od svih država, SAD. Tata ustaje rano ujutro i vodi mene i moja dva mala brata u školu, a potom ide na posao. Svakog dana kada se vrati kući on donosi mami hranu da kuva, tako da možemo zajedno da jedemo i razgovaramo o našem danu. Tata uvijek radi i plaća račune, a mama ostaje kod kuće da kuva i čisti. Tata je imao posao 20 godina, a njegov šef mi je rekao da je on najbolji i zato je tamo bio dugo vremena. Svake godine tata nas vodi na odmor, tako da možemo da se opustimo od napornog svakodnevnog rada u školi, a on na poslu.

Riječi ne mogu da opišu sedmicu tokom koje nijesam bio s tatom. Nedostaje mi i trebam ga da se vrati kući. On nije uradio ništa loše, samo je želio bolji život za sebe i nas. Mama plače svake noći, a moja braća ne razumiju. Mrzim da idem u školu jer se bojim da će moji prijatelji saznati da je u zatvoru. Bojim se da će tata izgubiti posao, a onda nećemo biti u mogućnosti da platimo račune i hranu. Kako ćemo platiti za naš dom i za sve što je potrebno? Ja sam suviše mlad da bih radio, ali obećavam da ću, kada dovoljno odrastem, uzvratiti za bilo koju pomoć koju možete pružiti.

Znam da kažem ovo svakog dana u školi i zaista nijesam razmišljao o pravom značenju dok tata nije uhapšen – da je najveći tata. Zaklinjem se na odanost zastavi Sjedinjenih Američkih Država, republici koju ona predstavlja, jednoj naciji, pred Bogom, nedjeljivim za slobodu i pravdu za sve.

Predsjedniče Obama, možete li, molim Vas, pokazati Vašu podršku za mog tatu pozivom ICE pozornika Charlesa koji je uhapsio mog tatu na broj (212)661-5400 Extension 3586 i reći im da ga pošalju kući da bi mogao da nastavi da bude otac i veliki radnik? Njegov broj je 070-549-965.
Emil Radončić
New Rochelle, NY

Poštovani čitaoci,

molimo Vas da potpišete peticiju i da na taj način pomognete da se spriječi deportacija Emilovog oca iz SAD. Peticiju možete potpisati na sledećem linku:

https://www.change.org/p/u-s-u-s-immigration-customs-enforcement-stop-the-deportation-of-my-father-ermin-radoncic?recruiter=270030561&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=autopublish&utm_term=mob-xs-share_petition-reason_msg#petition-letter

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!