Mladi crnogorski naučnik Damjan Lalović, student univerziteta u Londonu: Volio bih da otvorim laboratoriju u CG (VIDEO)

“Dobio sam stipendiju da nastavim treći i četvrti razred u Velikoj Britaniji i uspjeh mi je omogućio da dobijem stipendiju i da se upišem na fakultet u Londonu. Na trećoj godini sam krenuo da pišem diplomski rad vezan za karakterizaciju malih molekula i kako da ih iskoristimo da suzbijemo kancerogene ćelije”, kaže Damjan, koji je dio specijalizovanog tima u istraživanju kancer ćelija i pronalasku molekula koji bi liječili pacijente oboljele od raka

Nadam se pronalasku lijeka protiv raka, a što se tiče mene i moje pozicije u nauci, volio bih da jednog dana završim doktorat, da otvorim svoju laboratoriju i vodim svoje projekte. Imam ambiciju da otvorim laboratoriju u Crnoj Gori, jer je nauku potrebno razvijati u našoj zemlji, kazao je u emisiji “Mladovanje” na Televiziji Crne Gore mladi crnogorski naučnik Damjan Lalović, student prestižnog londonskog univerziteta.

Ovaj dvadesetjednogodišnji Podgoričanin završava osnovne studije biohemije na University koledžu u Londonu.

U sklopu diplomskog rada istraživao je funkcije malih molekula u sprečavanju razvoja kancera, a sve je, kaže, počelo od srednje škole.

“Dobio sam stipendiju da nastavim treći i četvrti razred u Velikoj Britaniji i uspjeh mi je omogućio da dobijem stipendiju i da se upišem na fakultet u Londonu. Na trećoj godini sam krenuo da pišem diplomski rad vezan za karakterizaciju malih molekula i kako da ih iskoristimo da suzbijemo kancerogene ćelije”, kaže Damjan, koji je dio specijalizovanog tima u istraživanju kancer ćelija i pronalasku molekula koji bi liječili pacijente oboljele od raka.

O ČEMU DAMJAN SANJA…

“Što se tiče projekata i zaduženja ja testiram efikasnost ovih molekula. Dobijem određene biblioteke malih molekula od firmi poput Astra Zeneka i Fajzer i u laboratoriji, koristeći neke tehnike, gledam koliko one efikasno suzbijaju kancerogene ćelije”, kazao nam je Damjan.

Dosadašnja istraživanja pokazuju deset do 20 novootkrivenih molekula koji su efikasni kod suzbijanja kancerogenih ćelija.

“Ali problem je kod toga što moramo da testiramo efikasnost tih molekula i na zdrave ćelije. Ne želimo da ti molekuli utiču na zdrave ćelije. Naravno, kad se testiranja završe ima tu još velikih procedura u smislu ćelija unutar tkiva pacijenata, kako se razlikuje efikasnost prije nego se testira kao lijek. Treba još vremena, ali za sada su rezultati obećavajući, postoje molekuli koji su efikasni”, optimističan je Damjan.

Na pitanje o čemu sanja kad je u pitanju nauka, i je li to upravo jedan od naslova da je bio dio tima koji je pronašao lijek protiv raka, odgovara:

“Konkretno, ja se nadam da će se pronaći lijek. Što se tiče mene i moje pozicije u nauci, ja bih volio da jednog dana završim doktorat i da otvorim svoju laboratoriju i vodim svoje prijekte. To su moje nade”.

Nikad se, kaže, nije pokajao što je upisao biohemiju jer svaki dan kad nauči nešto novo bude zadovoljan onim sto radi.

U narednih pet godina planira magistarske, a onda i doktorske studije nakon čega, kako kaže, planira zaposlenje u farmaceutskoj industriji.

“Imao sam već iskustvo, radio sam u Fajzeru i na njihovoj oralnoj kovid tableti. Volio bih da nastavim to i da se profilišem u tom polju. Kad završim to volio bih da pokrenem neke projekte i u Crnoj Gori. Imam ambiciju da laboratoriju otvorim u Crnoj Gori, jer je potrebno razvijati nauku u Crnoj Gori. Za sada su to planovi”, kaže Damjan.

Na fakultetu na kojem studira mnogo je stranih studenata iz cijele Evrope, Amerike. Većina sa kojima je razgovarao nije znala za Crnu Goru.

NAŠI STUDENTI NAJBOLJI U INOSTRANSTVU

“Pitali su me je li to u Kanadi, ili Africi, i ja im kažem da to nije do Crne Gore nego do vaše geografije. Oni koji znaju, znaju iz turističkih razloga i kažu da smo pored Hrvatske. Zato mi mladi moramo da promovišemo Crnu Goru u inostranstvu i država treba da promoviše i potencira mlade da što više promovišu Crnu Goru u inostranstvu. Iz Velike Britanije, recimo, nijesu znali za našu zemlju, ili bilo šta na Balkanu. Njihova najskorija informacija je da je na ovom prostoru bila Jugoslavija”, kaže naš sagovornik.

Kada govori o Crnoj Gori, kaže da prvo pomene prirodne ljepote “koje su nezamjenjive, a kažem i da to država sa velikim potencijalom”.

“Naši studenti budu jedni od najboljih u inostranstvu. Često im kažem da je to mjesto sa puno mogućnosti, ali treba da se razvije i investira”, navodi Damjan.

U Velikoj Britaniji mu, priča, najviše nedostaju porodica i društvo: “Ja često idem sa babom na kafu. To mi nedostaje. Ali i taj crnogorski mentalitet đe se sve može kad se ‘oće, ali nema frke da se nešto završi i opet se sve završi. I, naravno, prirodne ljepote, more, više sunca”, kaže Damjan.

Izvor: rtcg.me

Foto: Damjan Lalović (Screenshot/RTCG)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!