Amerika oštro kritikovala bošnjačku SDA: Koči procese evropskih integracija i daje alibi strankama za destruktivno ponašanje

“Ovakvo ponašanje protivno je tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne državne institucije. To odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka koje su SDA i njeni partneri u klubu Bošnjaka osudili u prošlosti. Svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo da koriste zaštitu koja im je predviđena Dejtonskim sporazumom, kao što je veto (radi zaštite) vitalnog nacionalnog interesa, ali to se juče nije dogodilo. Umjesto toga, klub Bošnjaka jednostavno je odbio da se pojavi se na poslu”, piše u objavi ambasade na društvenoj mreži X

Sjedinjene Države oštro su kritikovale u srijedu ponašanje Stranke demokratske akcije (SDA), optuživši je da, predvodeći blokadu Doma naroda parlamenta BiH, koči procese evropskih integracija i istovremeno daje alibi za destruktivno ponašanje svim drugim strankama.

Pet zastupnika iz kluba Bošnjaka u Domu naroda parlamenta BiH u utorak se nije pojavilo na sjednici koja je trebala da bude održana u Sarajevu, a zbog nepostojanja kvoruma morala je da se otkaže.

Taj postupak su pravdali konstatacijom da ne žele da dopuste raspravu o predlogu novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojeg je još u martu predložio jedan zastupnik iz reda Srba. On je predložio izmjene organizacije Ustavnog suda BiH tako što bi se ukinuo mandat stranih sudija, a istovremeno uveo etnički ključ kod donošenja presuda.

Za zastupnike iz SDA to je rušenje ustavnog poretka pa ne žele da se o takvom pridlogu uopšte raspravlja, ali kako je on jednom uvršten na dnevni red, raspravu nije moguće izbjeći pa su se svi članovi kluba Bošnjaka odlučili za taktiku rušenja kvoruma, zbog čega Dom naroda već osam mjeseci ne može da odlučuje niti usvaja zakone.

U klubu Bošnjaka opoziciona SDA ima dva zastupnika, a po jednog Demokratsk fronta (DF) Željka Komšića i Stranka za BiH (SBiH), ali u njemu je i Kemal Ademović iz stranke Narod i pravda (NiP) koja je dio vladajuće većine.

Iz američke ambasade u srijedu su reagovali kritikom čija je meta, prije svega, SDA kao inicijator blokade.

“Ovakvo ponašanje protivno je tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne državne institucije. To odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka koje su SDA i njeni partneri u klubu Bošnjaka osudili u prošlosti. Svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo da koriste zaštitu koja im je predviđena Dejtonskim sporazumom, kao što je veto (radi zaštite) vitalnog nacionalnog interesa, ali to se juče nije dogodilo. Umjesto toga, klub Bošnjaka jednostavno je odbio da se pojavi se na poslu”, piše u objavi ambasade na društvenoj mreži X.

Istakli su da BiH sada ima jedinstvenu priliku za napredak ka evropskim integracijama, ali da to znači da izabrani funcioneri svih konstitutivnih naroda trebaju da rade svoj posao, prenosi “Jutarnji list”.

Time su aludirali na činjenicu da zbog blokada državne vlasti od marta nije usvojen niti jedan zakon niti odluka koji su nužni kako bi se stvorili uslovi za formalni početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, za šta je Evropsko vijeće dalo saglasnost prije osam mjeseci.

Političari iz SDA koji drže vlast u četiri županije unutar Federacije BiH ranije su blokirali i usvajanje programa reformi koji je BiH trebala da dostavi u Bruxelles da bi dobila pristup fondu od šest milijardi eura uspostavljenog u okviru Plana rasta za zapadni Balkan.

Foto: Screenshot/N1

Idi na VRH
error: Content is protected !!