Djevojčici iz Plava postavljen privremeni staratelj, osumnjičenom U.M. određeno zadržavanje od 72 sata

Maloljetnici je postavljen privremeni staralac i obilazak od strane stručnih radnika Centra gdje se savjetodavno radi sa njom u cilju izmještanja u srodničkoj porodici. U nekoliko navrata ona je izmještena iz porodice U.M. gdje se u kratkom vremenskom periodu ponovo vraćala. Preduzete su aktivnosti u pružanju psihološke pomoći i zbrinjavanja u cilju njenog najboljeg interesa”, navodi u odgovoru direktorica Centra za socijalni rad

Maloljetnici iz Plava, za čiju obljubu i silovanje je uhapšen osumnjičeni U.M (27), postavljen je privremeni staratelj i obilazak stručnih radnika, kazala je za Standard Branka Đukić, direktorica JU Centra za socijalni rad za opštine Plav i Gusinje.

”Organ starateljstva preduzima sve aktivnosti u cilju zaštite maloljetnice i njenog najboljeg interesa. Maloljetnici je postavljen privremeni staralac i obilazak od strane stručnih radnika Centra gdje se savjetodavno radi sa njom u cilju izmještanja u srodničkoj porodici. U nekoliko navrata ona je izmještena iz porodice U.M. gdje se u kratkom vremenskom periodu ponovo vraćala. Preduzete su aktivnosti u pružanju psihološke pomoći i zbrinjavanja u cilju njenog najboljeg interesa”, navodi u odgovoru direktorica Centra za socijalni rad.

Foto: Ilustrcija (Printscreen)

Prethodno je Standardu odgovor stigao i iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

”Obavještavamo Vas da je U.M. nakon lišenja slobode saslušan u svojstvu osumnjičenog u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i određeno mu je zadržavanje u trajanju od 72 časa. U vezi ostalih pitanja informacije Vam mogu pružiti Osnovno državno tužilaštvo u Plavu i nadležni Centar za socijalni rad”, naveo je u odgovoru Viši državnik tužilac Hasan Lukač.

Portal Standard uputio je pitanja u vezi ovog slučaja i Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu, kao i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ali odgovore nijesmo dobili do objavljivanja teksta.

ONESPOSOBIO JE PSIHOAKTIVNIM SUPSTANCAMA

Podsjetimo, Standard je prvi objavio da nadležni organi ispituju slučaj pedofilije u Plavu, gdje je oženjeni muškarac i otac dvoje djece obljubio djevojčicu koja sada ima 13 godina, i odveo je u svoj dom kao svoju drugu ženu.

Službenici Uprave policije su zatim, po nalogu državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, uhapsili U.M. (27) iz Plava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo silovanje i krivično djelo obljuba sa djetetom na štetu maloljetne ženske osobe.

Iz policije je saopšteno da je U.M. je, kako se sumnja, 6. aprila 2020. godine izvršio krivično djelo silovanje na štetu ženske osobe koja je u tom trenutku imala 12 godina, na način što je upotrebom psihoaktivne supstance onesposobio djevojčicu i izvršio krivično djelo.

”Krivično djelo obljuba sa djetetom osumnjičeni je izvršio u julu 2021. godine na štetu iste djevojčice na način što je, kako se sumnja, prilikom susreta sa njom imao seksualne odnose iako je bio svjestan da oštećena djevojčica ima 13 godina i da je psihički i fizički nezrela.

Podsjećamo da je protiv U.M. prethodno podnijeta krivična prijava državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo vanbračna zajednica sa maloljetnikom”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

DJEVOJČICA SE ŽALI NA SOCIJALNE RADNIKE, NE ŽELI KOD BABE

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je govoreći na sjednici Odbora za za rodnu ravnopravnost, od 22. novembra, saopštio da je 11. novembra baba prijavila nestanak maloljetne djevojčice.

“U odnosu na prethodna saznanja policija je otišla u na lice mjesta, gdje su je zatekli. Pozvali su je u OB Plav u prisustvu babe i službenice Centra za socijalni rad Plav. Saopštila je da se udala, da želi da živi sa njim i ako je neko nasilno odvede od njega da će nasilno dići ruku na sebe. Pristala je da uđe u auto radi pregleda kod psihologa, ali se vratila kući kod U.M. nije htjela kod babe”,  kazao je Sekulović.

Deset dana nakon toga, djevojčica iz Plava snimila je video poruku.

Ona se žali na postupanje policije i socijalnih radnica prema njoj, navodeći da su u nekoliko navrata dolazili i pokušavali da je ”na silu odvedu kod babe”, a da ona nije pristala na to.

Naime, ona moli državne organe da je zaštite od “socijalaca i policije”.

“Ovim putem se obraćam Državnom tužilaštvu, sudovima, NVO i svim nadležnim organima da me zaštite od tortutre i nasilja, od policije u Plavu i službenika Centra za socijalni rad opštine Plav i Gusinje. Ja samo želim da imam miran život i sigurnost koju mi trenutno pruža moja drugarica (ime poznato redakciji) kod koje sam trenutno”, kazala je djevojčica u videu.

Izvor: Portal Standard

Foto: Plav (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!