U Italiji živi oko 2.000 građana porijeklom iz Crne Gore

Na sastanku je razgovarano i o važnosti izrade registra dijaspore Crne Gore, koji će omogućiti bolje strateško planiranje u cilju jačanja veza između dijaspore i matične države. Azemović naglasio je da dijaspora Crne Gore predstavlja značajan potencijal za ekonomski i društveni razvoj zemlje, te pozvao na intenzivniju saradnju kroz različite projekte

U Republici Italiji boravi veliki broj studenata iz Crne Gore, a trenutna procjena je da u toj državi živi oko 2.000 građana porijeklom iz Crne Gore, većinom naseljenih u sjevernim regijama Italije.

To je, na sastanku sa ambasadorkom Republike Italije, Nj. E. Andreinom Marsellom, kazao Ministar dijaspore Mirsad Azemović.

On se sa Marsellom sastao u Podgorici u cilju unapređenja saradnje između dvije zemlje, sa posebnim fokusom na projekte od značaja za dijasporu Crne Gore u Republici Italiji i dalje jačanje bilateralnih odnosa.

“U srdačnom razgovoru, ministar Azemović je istakao da Crna Gora uživa tradicionalno dobre odnose sa Republikom Italijom. Poručio je je Ministarstvo dijaspore u potpunosti posvećeno promovisanju evroatlantskih vrijednosti i aktivno radi na jačanju veza sa dijasporom Crne Gore širom svijeta. Ambasadorka Marsella je čestitala Azemoviću na imenovanju, uz iskrene želje za uspješan rad. Marsella je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i pružila podršku budućim zajedničkim projektima. Posebno je istakla važnost podsticanja mladih ljudi iz Crne Gore, koji studiraju u Republici Italiji, da se nakon završetka studija vrate u domovinu i doprinesu njenom razvoju kroz stečena znanja i iskustva. Takođe, ambasadorka je potvrdila spremnost Republike Italije da podrži Crnu Goru u daljem procesu evropskih integracija”, saopšteno je iz Ministarstva za dijasporu.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti izrade registra dijaspore Crne Gore, koji će omogućiti bolje strateško planiranje u cilju jačanja veza između dijaspore i matične države. Azemović naglasio je da dijaspora Crne Gore predstavlja značajan potencijal za ekonomski i društveni razvoj zemlje, te pozvao na intenzivniju saradnju kroz različite projekte.

Zaključeno je da će Ministarstvo dijaspore, u saradnji sa Ambasadom Republike Italije, nastaviti rad na unapređenju bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja.

Foto: Ministarstvo dijaspore

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!