Ljubavna priča dirljivija od ijedne pjesme: Desanka je voljela samo jednog čovjeka – Rusa Sergeja

Kada se udala, mnogi su bili iznenađeni. Govorili su kako je mogla bolje da se uda. Da su je mnogi tražili i za njom uzdisali, ali ona je na to imala samo jedan odgovor. “Ja sam se udala za čovjeka kojeg je moje srce tražilo, bez obzira na to što je bio siromašan. U njemu sam našla ono što sam željela”, odgovarala je Desanka Maksimović

Desanka Maksimović (Foto: 6yka.com)

Na proslavu njenog 94. rođendana, godinu dana pred smrt, posjetio ju je novinar NIN-a Borislav Gajić. Razgovarali su o njenim pesmama, koje su njen jedini porod, ali i o tome kako je 14 puta padala i lomila noge. Govorila je i o svojoj prvoj i jedinoj ljubavi, Sergeju.

POZNANSTVO SA SERGEJOM

Nakon studija na Filozofskom fakultetu, na kojem je studirala književnost i istoriju umetnosti, dobile je stipendiju francuske vlade i 1923. otišla u Pariz. Bila je profesorica u Prvoj ženskoj gimnaziji, a supruga je upoznala kao već poznata pesnikinja.

Foto: Wikipedia

“Pozvali su me Rusi jednog dana da u njihovom klubu održim predavanje i pročitam nekoliko svojih pjesama. Tu sam upoznala Sergeja. Da li je to bila ljubav na prvi pogled? Vjerovatno! Ali, sigurno, moja prva ljubav i prvi muškarac s kojim sam se poljubila. Bila sam već zrela djevojka. Kasnije smo se zbližili. Nisam mogla odmah da se udam, jer još je bilo djece (braće i sestara) koji nisu bili izvedeni na put. Sergeju sam objasnila da treba sačekati, jer moje naslijeđene dužnosti moram do kraja ispuniti. Bio je plemenit čovek i shvatio me. Strpljivo je čekao dan kada smo se napokon venčali i zasnovali svoj dom”, opisala je Desanka Maksimović.

SERGEJ JE ZBOG LJUBAVI ODBIO POSAO

Udala se 1933. godine za Sergeja. On je bio ruski emigrant. Kao mladi kadet, tokom Prvog svjetskog rata zarobljen od Turaka, uspio je da se nakon projnih putovanja dočepa Beograda. Nakon vjenčanja je završio glumačku školu i dobio ponudu da ode u Skopski teatar. Međutim, zbog Desankine službe u Beogradu on je to odbio.

Foto: Wikipedia

“Zaposlio se u izdavačkoj kući ‘Prosveta’ kao prevodilac ruskog jezika. Za svog života preveo je četrnaest knjiga. Pisao je i pjesme za djecu, potpisujući se kao Kalužanin. Bio je rodom iz Kaluge, šumovite oblasti blizu Moskve”, rekla je Maksimović.

UDALA SAM SE ZA ONOG KOG JE SRCE TRAŽILO

Kada se udala, mnogi su bili iznenađeni. Govorili su kako je mogla bolje da se uda. Da su je mnogi tražili i za njom uzdisali, ali ona je na to imala samo jedan odgovor.

“Ja sam se udala za čovjeka kojeg je moje srce tražilo, bez obzira na to što je bio siromašan. U njemu sam našla ono što sam željela”, odgovarala je Desanka Maksimović.

Foto: Wikipedia

Nikada nije žalila zbog toga što nije imala djece. Kao najstarija u roditeljskoj kući, odgajila je brojnu braću i sestre. Brinula o njima sve dok nisu postali svoji ljudi. Tako je proživjela osjećaj materinstva.

“Kasnije, u braku, moj stvaralački rad me cijelu ispunjavao. Kada bih napisala jednu pjesmu, kao da sam troje djece rodila. Toliko bih se istrošila. Ja sam se sva davala”, ispričala je tada Maksimović.

Voljela je da nosi muške šešire, jer je smatrala da joj dobro stoje.

Mural u Ulici Desanke Maksimović u Beogradu (Foto: Wikipedia)
 

PORUKA MLADOJ GENERACIJI

“Mlada generacija misli i rezonuje drugačije od nas starijih. I to je normalno! Bilo bi zaista tužno kada bi svaka generacija bila kopija prethodne. Čovječanstvo bi se zaustavilo u svom napredovanju. Ja to podržavam. Ali, zamjeram kada ponekad čujem gdje kažu: “Mi ćemo sve to drugačije…” Kada bi započeli bolje od starijih, meni bi bilo veoma drago, ali se događa (često) ne samo da nisu bolji, nego su i gori”, govorila je Desanka Maksimović.

Izvor: naslovi.net

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!