Najviša brana u SAD mogla bi da popusti, naređena evakuacija 180.000 ljudi (VIDEO)

Odsjek za vodene resurse Kalifornije naveo je na svom nalogu na Tviteru, oko 16.30 časova po lokalnom vremenu, da se procjenjuje da će prelivnik pored brane da se uruši u narednih sat vremena

Stanovnicima područja nizvodno od najviše brane u SAD, nedaleko od grada Orovila u Sjevernoj Kaliforniji, naređeno da se hitno evakuišu zbog opasnosti od urušavanja prelivnika brane.

Na evakuaciju je prinuđeno više od 180.000 ljudi.

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva uslijedila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž rijeke Feder.

Kako prenose “Vijesti”, nivo vode je porastao zbog obilnih padavina i snijega poslije višegodišnje suše, a do ovakvog hitnog slučaja došlo je prvi put za skoro 50 godina postojanja brane Orovil, navodi BBC.

Odsjek za vodene resurse Kalifornije naveo je na svom nalogu na Tviteru, oko 16.30 časova po lokalnom vremenu, da se procjenjuje da će prelivnik pored brane da se uruši u narednih sat vremena.

Rojters, međutim, navodi da je on i dalje bio postojan skoro tri sata nakon što je Odsjek za vodene resurse Kalifornije objavio da će ekipe upotrijebiti helikoptere kako bi popunili rupe u prelivniku.

Vlasti, takođe, ispuštaju vodu kako bi smanjile nivo vode jezera.

Orovil je grad od 16.000 stanovnika.

Na prelivniku brane “Orovil”, koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

Prethodne nedjelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz vještačkog jezera za vrijeme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u rijeci i jezeru) – otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana “Orovil” na rijeci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno vještačko jezero Orovil jedno od najvećih vještačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana “Orovil” ima kapacitet od 819 megavata.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!