Padali s motora, na tržnicama, u bankama, na ulici… Pogledajte trenutke horora tačno u 15.30! (VIDEO)

Eksplozivni materijal bio je ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, piše New York Times pozivajući se na izvore. Ugrađen je i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv

Izraelska obavještajna agencija Mossad postavila je malu količinu eksploziva u 5.000 pejdžera tajvanske proizvodnje koje je naručila libanska grupa Hezbolah nekoliko mjeseci prije detonacija koje su se dogodile u utorak, rekli su Reutersu bezbjednosni izvori.

Na društvenim mrežama se pojavljuje sve više snimaka trenutka eksplozije, kao i njenih posljedica.

Eksplozivni materijal bio je ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, piše New York Times pozivajući se na izvore. Ugrađen je i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv.

U 15:30 sati po lokalnom vremenu u Libanu, korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vođstva Hezbollaha, piše New York Times. Umjesto toga, poruka je aktivirala eksploziv. U ovom trenutku je najmanje 11 ljudi poginulo, a oko 4.000 ih je povrijeđeno, među kojima su borci te grupe i iranski ambasador u Bejrutu.

Kako tvrdi New York Times, uređaji su bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi prije nego što eksplodiraju.

Eksplozije su osakatile mnoge članove Hezbolaha, prema snimcima iz bolnica koje je pregledao Reuters. Ranjenici su imali povrede različitog stepena na licu, nedostatke prstiju i otvorene rane na boku gdje su vjerovatno nosili pejdžere.

“Stvarno smo jako pogođeni”, rekao je viši libanski bezbjednosni izvor, koji ima direktna saznanja o istrazi grupe o eksplozijama, prenosi “Jutarnji list”.

Eksplozije pejdžera dogodile su se u vrijeme rastuće napetosti između Izraela i Hezbolaha, koji su uključeni u prekogranični rat od izbijanja sukoba u Gazi prošlog oktobar.

Foto: Screenshot

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!