Pokretu za Gusinje dva potpredsjednika

“Pokret za Gusinje”, sastavljen od donedavnih članova Albanskog foruma (AF) i Demokratske unije Albanaca (DUA), trebalo bi da zadrži funkcije direktora Direkcije za uređenje prostora i investicije i sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalni nadzor. Oni su na ove pozicije došli u odlazećem mandatu, dok su njihovi članovi bili u partijama AF-a

Grupa građana “Pokret za Gusinje” dobiće mjesta potpredsjednika Opštine i lokalnog parlamenta u zamjenu za podršku koaliciji “Srcem za Gusinje” koja je neophodna za formiranje većine, saznaju “Vijesti” iz više izvora bliskim političkim partijama.

Osim njih, u vlasti bi trebalo da učestvuju i Demokrate, kazali su sagovornici lista.

“Pokret za Gusinje”, sastavljen od donedavnih članova Albanskog foruma (AF) i Demokratske unije Albanaca (DUA), trebalo bi da zadrži funkcije direktora Direkcije za uređenje prostora i investicije i sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalni nadzor. Oni su na ove pozicije došli u odlazećem mandatu, dok su njihovi članovi bili u partijama AF-a.

Prva sjednica novog saziva Skupštine opštine (SO) održaće se u petak u 10 sati.

“Vijesti” su ranije pisale da bi prvi čovjek Gusinja trebalo da ostane Sanel Balić iz Bošnjačke stranke (BS), dok bi mjesto predsjednika lokalnog parlamenta trebalo pripasti Socijaldemokratama (SD). Treća stranka u koaliciji “Srcem za Gusinje” je Socijaldemokratska partija.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, predsjednik SO bi trebalo da bude dosadašnji odbornik SD-a Edvin Bektešević.

Nosioci lista AF-a Bujar Hasanđekaj i Demokratske partije socijalista (DPS) Demir Bajrović potvrdili su “Vijestima” da ih niko nije zvao na pregovore o formiranju vlasti.

Koalicija “Srcem za Gusinje” je na izborima održanim 15. septembra osvojila 43,39 odsto glasova, odnosto 14 mandata.

Sedam mandata pripalo je BS-u, šest SD-u, a jedan SDP-u.

Lista “Zajedno za Gusinje” Albanskog foruma i DUA Salih Đonbalaj osvojila je 23,40 odsto glasova, odnosno sedam mandata, lista DPS “Gusinje može bolje – Demir Bajrović” 20,61 odsto i šest mandata, lista “Pokret za Gusinje” 7,44 odsto ili dva mandata, a Demokrate 5,16 odsto ili jedan mandat.

Nakon izbora 2020. godine vlast u Gusinju napravili su DPS, koalicija albanskih partija i BS. Međutim, prije godinu je došlo do krize vlasti jer je tadašnja predsjednica opštine iz DPS-a (Anela Čekić) smijenila dva sekretara iz BS-a. Uslijedila je prekompozicija vlasti nakon koje je DPS otišao u opoziciju, a BS i albanske partije s odbornicima SD-a, SDP-a i Socijalističke narodne partije (SNP) napravili novu većinu.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Opština Gusinje

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!