Najplaćeniji NBA igrači u 2024 – Lebron Džejms prvi, Dončić deveti

Nijedan aktivni NBA igrač nije stariji od Lebrona Džejmsa, koji će u decembru proslaviti 40. rođendan. Superstar je stariji i od tri NBA trenera – Marka Danolta (Mark Daigneault) iz Oklahome, Vila Hardija (Will Hardy) iz Jute i Džoa Mazule (Joe Mazzulla) iz Bostona. Rođen je iste godine kao trojica drugih, uključujući njegovog novog šefa u Los Anđelesu, Džej Džej Redika (JJ Redick)

Lebron Džejms (LeBron James) zadržao je krunu jedanaestu godinu zaredom sa rekordnim primanjima. On predvodi grupu od 10 zvijezda koje ove sezone zarađuju ukupno 787 miliona dolara.

Nijedan aktivni NBA igrač nije stariji od Lebrona Džejmsa, koji će u decembru proslaviti 40. rođendan. Superstar je stariji i od tri NBA trenera – Marka Danolta (Mark Daigneault) iz Oklahome, Vila Hardija (Will Hardy) iz Jute i Džoa Mazule (Joe Mazzulla) iz Bostona. Rođen je iste godine kao trojica drugih, uključujući njegovog novog šefa u Los Anđelesu, Džej Džej Redika (JJ Redick).

Luka Dončić (Foto: Screenshot)

Iako se možda bliži kraj Džejmsove neuporedive karijere, on i dalje nadmašuje mlađe rivale na terenu. I zarađuje više od njih van njega.

Jedanaestu godinu zaredom, Džejms je najplaćeniji igrač NBA lige. Dobija 48,7 miliona dolara kroz platu za sezonu 2024-25. Tu je i procijenjenih 80 miliona dolara godišnje od sponzorstava, licenciranja, suvenira i drugih poslovnih poduhvata. Njegova ukupna zarada od 128,7 miliona dolara (prije oporezivanja i naknada agentima) najveća je u 15-godišnjoj istoriji Forbes NBA rang-liste. Nadmašuje njegovih 124,5 miliona iz 2022-23.

Kada je počeo dominaciju kao kralj novca u košarci, sa 64,6 miliona dolara u sezoni 2014-15, deset najplaćenijih NBA igrača ukupno je zaradilo 368 miliona dolara, prema procjenama Forbesa. Ove godine ta grupa je više nego udvostručila iznos sa 787 miliona dolara. To je takođe više od rekordnih 751 milion iz 2022.

KARI NAJBOLJI VAN TERENA

Nova cifra uključuje procijenjenih 293 miliona dolara zarade van terena. Taj segment predvode Stef Kari (Steph Curry) (50 miliona dolara), Kevin Durant (50 miliona dolara) i Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo) (45 miliona dolara), zajedno sa Džejmsom.

Samo pet aktivnih sportista iz različitih sportova – Lionel Messi i Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo) iz fudbala, Tajger Vuds (Tiger Woods) i Rori Mekilroj (Rory McIlroy) iz golfa i Šohei Ohtani (Shohei Ohtani) iz bejzbola – zarađuju najmanje 45 miliona dolara godišnje van terena, prema procjenama Forbesa.

Međutim, prava priča o vrtoglavom rastu plata NBA igrača dolazi sa terena. Kolektivni ugovor lige obezbjeđuje da igrači zajedno dobiju oko 50% prihoda povezanog s košarkom. Rastući prihodi NBA lige – otprilike 13 milijardi dolara prošle sezone – daju generalnim menadžerima više novca za trošenje. U prvoj godini kada je Džejms bio najplaćeniji igrač NBA lige, njegova plata iznosila je 20,6 miliona dolara. Ove sezone 82 igrača će premašiti taj iznos, prema bazi podataka ugovora Spotrac.

Kari je postao prvi igrač sa platom od 50 miliona dolara u sezoni 2023-24. A sa granicom za plate koja je ove sezone porasla na 140,6 miliona dolara i pragom luksuznog poreza na 170,8 miliona dolara – što je rast veći od 122% u odnosu na prije 10 godina – Džoel Embid (Joel Embiid) iz Filadelfije, Nikola Jokić iz Denver Nagetsa (Denver Nuggets) i Bredli Bil (Breadly Beal) iz Finiks Sansa (Phoenix Suns) sada mu se pridružuju u tom stratosferskom rangu.

TV PRAVA PODIŽU PRIHODE

U međuvremenu, NBA je u julu potpisala nove nacionalne ugovore o televizijskim pravima. Vrijednost premašuje 76 milijardi dolara za 11 godina, što je 2,5 puta više nego što je liga do sada primala. To bi trebalo da poveća granicu plata za dodatnih 10% u narednim godinama. To je najveće godišnje povećanje dopušteno po trenutnom kolektivnom ugovoru.

Dakle, sa Karijem koji bi mogao da probije granicu od 60 miliona dolara godišnje u sezoni 2026-27, i Džejsonom Tejtumom (Jayson Tatum) iz Boston Seltiksa (Boston Celtics) koji će preći 70 miliona dolara u sezoni 2029-30, NBA će uskoro zabilježiti još veće rekorde.

DESET NAJPLAĆENIJIH NBA IGRAČA 2024:

  1. LEBRON DŽEJMS (LEBRON JAMES) 128,7 MILIONA DOLARA
Godine: 39 | Pozicija: Krilo | Tim: Los Anđeles Lejkers (Los Angeles Lakers) | Na terenu: 48,7 miliona dolara • Van terena: 80 miliona dolara

Nakon što je u julu potpisao dvogodišnji ugovor sa Lejkersima vrijedan 104 miliona dolara, Džejms će napraviti istoriju. Biće prvi otac koji će igrati zajedno sa sinom, kada ove nedjelje izađe na teren sa Bronijem Džejmsom (Bronny James). To nastavlja njegovu uzbudljivu 2024. godinu. U martu je postao prvi NBA igrač sa 40.000 poena u karijeri. U julu je nosio zastavu SAD-a na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

Van terena – prvi aktivni NBA igrač kojeg je Forbes 2022. proglasio milijarderom – dodao je partnerstva sa DraftKingsom, Fanatiksom (Fanatics) i Henesijem (Hennessy). Investirao je u PGA Tour Enterprises, novu komercijalnu granu golf tura. Njegova medijska kompanija Uninterrupted proizvela je dokumentarnu seriju za Vice TV pod nazivom Uninterrupted: The Real Stories of Basketball. Tu je i Netfliksova dokumentarna seriju Starting 5, koja prikazuje Džejmsa i još četiri NBA zvijezde. Njegova emisija The Shop proširila je svoje poslovanje lansiranjem linije muške kozmetike u Volmartu (Walmart). Džejms je takođe u martu pokrenuo novi podkast pod nazivom Mind the Game. Ipak, deveta epizoda bila je posljednja nakon što je njegov voditelj, Džej Džej Redik, u junu postao novi trener Lejkersa.

  1. STEF KARI (STEPH CURRY) 105,8 MILIONA
Godine: 36 | Pozicija: Plejmejker | Tim: Golden Stejt Voriors (Golden State Warriors) | Na terenu: 55,8 miliona dolara • Van terena: 50 miliona dolara

U avgustu, Kari je potpisao jednogodišnje produženje ugovora koje ga drži pod ugovorom sa Voriorsima do sezone 2026-27. Ali, moraće da vodi Golden Stejt bez svog Spleš brata, prvi put otkako je Klej Tompson (Klay Thompson) ušao u NBA. „To je jedna od onih teških stvari koje treba procesuirati. Nikada nisam zamišljao da bi ovo mogla biti stvarnost“, rekao je Kari nakon što je Tompson prešao u Dalas.

Stvari takođe izgledaju veoma drugačije za Karija van košarke – u pozitivnom smislu. Ove godine je glumio i producirao humorističku seriju Mr. Throwback na Pikoku. Investirao je u dvije kompanije za pića, Nirvana Water Sciences i PLEZi Nutrition. To je brend dječijih napitaka koji je osnovala Mišel Obama (Michelle Obama). Curry Brand, njegova linija unutar Under Armour-a, potpisala je prvi ugovor sa univerzitetskom sportistkinjom Milejsijom Fulvili (MiLaysia Fulwiley) (sa Univerziteta Južne Karoline) i prvim međunarodnim sportistom (Keiseijem Tominagom iz Japana), nakon što je plejmejker Sakramento Kingsa Dieron Foks (De’Aaron Fox) postao prvi sportista sa potpisom u oktobru. Takođe se navodi da je Kari platio 8,5 miliona dolara za komercijalnu zgradu u San Francisku. Ona će služiti kao sjedište Thirty Ink-a, firme koja pokriva sve njegove poslovne poduhvate. A Underrated, golf turnir koji je pokrenuo sa ciljem povećanja raznolikosti u sportu, proširio se i na Evropu.

  1. KEVIN DURENT 99,9 MILIONA
Godine: 36 | Pozicija: Krilni igrač | Tim: Finiks Sans (Phoenix Suns) | Na terenu: 49,9 miliona dolara • Van terena: 50 miliona dolara

Durent za samo 100.000 dolara nije postao treći NBA igrač ove sezone koji je dostigao devet cifara u ukupnoj zaradi. Samo 17 drugih aktivnih sportista u bilo kojem sportu ikada je dostiglo ovaj prag u jednoj godini. On bi uskoro trebalo da se pridruži tom ekskluzivnom klubu, jer mu sljedeće sezone, posljednje godine ugovora sa Sansima, slijedi povećanje plate od 3,4 miliona dolara.

Na Olimpijskim igrama, Durent se nalazi u još ekskluzivnijem društvu. Ovog ljeta postao je prvi košarkaš koji je osvojio četvrtu zlatnu medalju i oborio je rekord po broju poena za reprezentaciju SAD-a na Olimpijadi, sa 518 poena. Neposredno prije nego što je otišao u Pariz, Durent je otkrio da je potpisao ugovor za sponzorisanje sa Prajm (Prime) sportskim napicima, pridruživši se portfoliju koji uključuje Najki (Nike), FanDuel i 2K. Nedavno je kupio i udio u francuskom fudbalskom klubu Pari Sen Žermen (Paris Saint-Germain), dok je njegova porodična kancelarija, 35V, investirala u brend sportske odjeće Omaž (Homage).

  1. JANIS ADETOKUMBO (GIANNIS ANTETOKOUNMPO) 93,8 MILIONA
Godine: 29 | Pozicija: Krilni igrač | Tim: Milvoki Baks (Milwaukee Bucks) | Na terenu: 48,8 miliona dolara • Van terena: 45 miliona dolara

U januaru, Adetokumbo je objavio da je pokrenuo produkcijsku kompaniju pod nazivom Improbable Media, a dokumentarac Giannis: The Marvelous Journey je objavljen u februaru na Amazon Prime Video. Među narednim projektima su digitalna dnevnička serija koju objavljuje Džejlen Milro (Jalen Milroe), kvoterbek Univerziteta Alabame, na svojoj Instagram stranici, kao i film o pljački u stilu Oceans 11, smješten u Grčkoj, čije je snimanje trebalo da počne ove godine. Adetokumbo, poznat kao „Grčki čudak“, nosio je zastavu svoje zemlje na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu u julu.

  1. DEJMIAN LILARD (DAMIAN LILLARD) 64,8 MILIONA
Godine: 34 | Pozicija: Plejmejker | Tim: Milvoki Baks (Milwaukee Bucks) | Na terenu: 48,8 miliona dolara • Van terena: 16 miliona dolara

Nakon što su Baksi ispali iz plejofa u prvoj rundi u maju – što je bio razočaravajući kraj Lilardove prve sezone u Milvokiju – osmostruki All-Star je počeo da trenira sa poznatim ultramaratoncem. Međutim, Lilard i dalje održava veze sa Portlandom, gdje je proveo 11 sezona sa Trejl Blejzersima (Trail Blazers). On poseduje Toyota salon automobila u blizini grada, a u januaru je postao prvi sportista po kome je nazvan teren u Adidasovom sjevernoameričkom sjedištu. U septembru je takođe nagrađen inauguralnom nagradom Bill Walton Community Impact Award, koju dodjeljuje Fondacija Moris Lukas (Maurice Lucas), kao priznanje za Lilardov filantropski rad u tom području.

  1. DŽOEL EMBID (JOEL EMBIID) 61,4 MILIONA
Godine: 30 | Pozicija: Centar | Tim: Filadelfija Seventisiksers (Philadelphia 76ers) | Na terenu: 51,4 miliona dolara • Van terena: 10 miliona dolara

Embid je u septembru potpisao trogodišnje produženje ugovora vrijedno 192,9 miliona dolara, čime je ostao pod ugovorom u Filadelfiji do sezone 2028-29, i čini se da je posvećen tome da opravda novac koji su mu Siksersi dali, nakon što su ga povrede i umor ograničili u plejofu prethodnih godina. Kamerunska zvijezda je nedavno rekla novinarima da je ovog ljeta izgubila „25, 30 kilograma“ i da će biti spremniji da sluša savjete trenerskog osoblja Filadelfije o smanjenju opterećenja tokom regularne sezone kako bi ostao svjež za plejof. „Znaju da će morati da me udare, ošamare, oduzmu mi stvari da me spriječe da izađem na teren“, rekao je Embid uz osmijeh, kako je izvijestio ESPN. „Možda ću se naljutiti, možda ću nekoga opsovati, ali mislim da je to dio odnosa“. Embid je takođe ojačao svoj posao van terena novim ugovorom za patike sa Skečersom (Skechers).

  1. DŽIMI BATLER (JIMMY BUTLER) 58,8 MILIONA
Godine: 35 | Pozicija: Krilni igrač | Tim: Majami Hit (Miami Heat) | Na terenu: 48,8 miliona dolara • Van terena: 10 miliona dolara

Batler je osnovao brend kafe BigFace 2021. godine, godinu nakon što je tokom pandemije kovid-19 prodavao kafu za 20 dolara po šoljici drugim NBA igračima u balonu lige. Kompanija sada otvara svoju prvu stalnu prodavnicu u Majamiju, ali poslije pet godina sa Hitom, Batlerova budućnost u gradu je neizvjesna. Ima opciju za sljedeću sezonu i mogao bi da odluči da postane slobodan agent 2025.

  1. DEVIN BUKER (DEVIN BOOKER) 58,2 MILIONA
Godine: 27 | Pozicija: Bek | Tim: Finiks Sans (Phoenix Suns) | Na terenu: 49,2 miliona dolara • Van terena: 9 miliona dolara

Buker, koji ovog mjeseca puni 28 godina, dobio je svoje prve patike sa potpisom od Najkija (Nike). Patike su dobile pohvale i prije zvaničnog debija prošle sezone. On je pokazao zahvalnost tako što je poklonio posebne verzije patika svakom članu košarkaškog tima i trenerskog osoblja Mičigen Stejta ( Michigan State) kada su Sansi bili u gradu ovog mjeseca za predsezonsku utakmicu protiv Detroit Pistonsa. (Iako je Buker pohađao Univerzitet u Kentakiju, odrastao je u Mičigenu i održava vezu sa trenerom Spartansa, Tomom Izom (Tom Izzo).

  1. LUKA DONČIĆ 58 MILIONA
Godine: 25 | Pozicija: Bek | Tim: Dalas Maveriks (Dallas Mavericks) | Na terenu: 43 miliona dolara • Van terena: 15 miliona dolara

Nakon što je igrao u NBA finalu, Dončić je najmlađi igrač na listi najplaćenijih košarkaša i bio je jedan od samo pet sportista mlađih od 25 godina koji su se u maju našli na Forbes listi najplaćenijih sportista u svijetu. To je dijelom zbog sve većeg broja sponzora, među kojima je u aprilu dodat i Gatorejd (Gatorade), uz partnere kao što su Džordan Brend (Jordan Brand), Nerf i Slovenačka turistička organizacija.

  1. BREDLI BIL (BRADLEY BEAL) 57,7 MILIONA
Godine: 31 | Pozicija: Bek | Tim: Finiks Sans (Phoenix Suns) | Na terenu: 50,2 miliona dolara • Van terena: 7,5 miliona dolara

Zajedno sa Kevinom Durentom i Devinom Bukerom, Bil čini da Sansi imaju tri igrača u top 10 najplaćenijih NBA košarkaša. Milvoki Baks sa Janisom Adetokumbom i Demijenom Lilardom, jedini su drugi tim sa više igrača na listi. Kako ulazi u svoju drugu sezonu u Finiksu, Bil je nedavno rekao novinarima da ga novi trener Sansa, Majk Budenholzer (Mike Budenholzer), podstiče da igra agresivnije. Iako je to bila samo predsezona, rani rezultati su dobri, jer Bil djeluje više kao igrač koji je tri puta bio All-Star sa Vašington Vizardsom (Washington Wizards), nego verzija koja je prošle sezone bila ograničena povredama.

Brett Knight, Forbes

Izvor Firbes – “Vijesti

Foto: Lebron Džejms (Screenshot/Chaz NBA)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!