UZNEMIRUJUĆI VIDEO: U Ukrajini hvataju muškarce na koncertima i u restoranima da bi ih prinudno slali na front

“Gubi se od mene”, vikao je jedan čovjek sa koncerta trojici policajaca dok su ga vukli prema regrutnom stolu koji je bio postavljen ispred Hale sportova u Kijevu, gdje je nastupao ukrajinski rok bend “Okean Elzy”. Nekoliko žena snimalo je policajce, vičući: “Sramota! Sram vas bilo!”

Ukrajinski vojni regruteri sproveli su ciljane racije u restoranima, tržnim centrima i na rok koncertu tokom vikenda, privodeći muškarce i prisilno ih odvlačeći u vojsku.

“Gubi se od mene”, vikao je jedan čovjek sa koncerta trojici policajaca dok su ga vukli prema regrutnom stolu koji je bio postavljen ispred Hale sportova u Kijevu, gdje je nastupao ukrajinski rok bend “Okean Elzy”. Nekoliko žena snimalo je policajce, vičući: “Sramota! Sram vas bilo!”

Policajci su, prema izvještajima, čekali muškarce i u tržnom centru i popularnom restoranu Avalon. Očevici su rekli da su policajci pregledali dokumente svih muškaraca. Oni koji su odbili da pokažu dokumente koji ih izuzimaju iz vojne službe, ili su imali nevažeće dokumente, bili su odvučeni.

UKRAJINA IMA VELIKI PROBLEM SA MANJKOM VOJNIKA

Prema ukrajinskim zakonima o ratnom stanju, svi muškarci između 25 i 60 godina moraju biti dostupni vojnim snagama. Muškarcima između 18 i 60 godina takođe je zabranjeno napuštanje zemlje.

Suočena s ozbiljnim nedostatkom vojnika, Ukrajina je u aprilu smanjila granicu za mobilizaciju s 27 na 25 godina i ukinula izuzetke za “delimičnu podobnost”. Pojačane su i kazne za muškarce koji se ne odazovu pozivu za mobilizaciju.

“Mobilizacija je počela da se doživljava kao karta u jednom smjeru, gdje je jedini izlaz iz službe smrt ili invaliditet”, rekao je za “Telegraph” Oleksandr Daniljuk, saradnik Kraljevskog instituta za odbrambene studije u Londonu.

Neki muškarci su toliko očajni da rizikuju živote pokušavajući da pobjegnu iz Ukrajine.

U aprilu je ukrajinska Granična služba objavila da je najmanje 30 muškaraca poginulo pokušavajući da pobjegnu iz zemlje od početka rata, utapajući se u brzim rekama ili smrzavajući na planinskim prelazima, piše “Blic”.

STOTINE ROĐAKA NESTALIH UKRAJINSKIH VOJNIKA PROTESTOVALO U KIJEVU

Nekoliko stotina članova porodice ukrajinskih vojnika koji su nestali u borbama na Pokrovskom pravcu protestovalo je juče na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Demonstranti su ispred zgrade Kabineta ministara, zahtijevali su da im se obrati predstavnik vlasti, a svoje zahtjeve iznijeli su policajcima.

Jedan od glavnih zahtjeva je protiv mobilizacije mladih Ukrajinaca, prenosi Strana.ua.

Učesnici protesta smatraju da borci zauzimaju poziciju “sa jednim mitraljezom” protiv “strašne tehnike” Ruske Federacije, “naših 28 protiv njihovih 900”. Tvrde da ponekad “proruski komandanti” predaju položaje Oružanih snaga.

Demonstranti tvrde da je plan ukrajinskih vlasti da regrutuje što više dječaka, “jer od toga imaju mnogo novca”.

Oni su takođe naveli da im ukrajinske vlasti ne odgovaraju na upite o nestalim rođacima.

Foto: Screenshot/Al Jazeera

Idi na VRH
error: Content is protected !!