Novi detalji o imploziji Titana: Pomornica se pokvarila par dana prije zarona, putnici “letjeli po kabini nakon udara”

Bivši naučni direktor kompanije “OceanGate” Stiven Ros svjedočio je o incidentu koji se dogodio nekoliko dana prije zarona, kada su putnici “letjeli” unutar podmornice koja je udarila u pregradu. Ros je izjavio da nije siguran da li je trup podmornice pregledan nakon tog incidenta. Takođe, naveo je da je posadi trebalo više od sat vremena da izvuku podmornicu iz vode nakon kvara

Tokom istrage o imploziji podmornice Titan, jedan od svjedoka rekao je da je samo nekoliko dana prije kobnog zarona uočen problem na podmornici.

Na putu do olupine Titanika, podmornica je doživjela imploziju koja je odnijela pet života, a javna istraga otkriva da je došlo do kvara nekoliko dana prije kobne nesreće.

Ovaj incident baca svjetlo na pitanja sigurnosti i dizajna eksperimentalnih podmornica. Istraga američke Obalske straže prikuplja dokaze o imploziji podmornice Titan, koja se dogodila u junu 2023. godine, kako bi razumjela šta je dovelo do tragedije.

Bivši naučni direktor kompanije “OceanGate” Stiven Ros svjedočio je o incidentu koji se dogodio nekoliko dana prije zarona, kada su putnici “letjeli” unutar podmornice koja je udarila u pregradu.

Ros je izjavio da nije siguran da li je trup podmornice pregledan nakon tog incidenta. Takođe, naveo je da je posadi trebalo više od sat vremena da izvuku podmornicu iz vode nakon kvara.

Renata Rojas, volonterka na ekspediciji, opisala je kako je posmatrala odlazak posade i putnika prema olupini Titanika, rekavši: “Vidjela sam pet osoba kako se smiješe na putu ka olupini”.

Rojas je svjedočila da je sve “funkcionisalo veoma glatko” prije nego što je podmornica započela spust, ali je izgubila komunikaciju i pitala kolege: “Nismo ih čuli, gdje su?”.

Istraga će biti nastavljena i sledeće nedjelje pružajući više informacija o ovoj tragediji i potencijalnim propustima koji su do nje doveli, prenosi “Blic”.

Foto: Screenshot

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!