Tramp i zvanično kandidat za predsjednika SAD, Vens kandidat za potpredsjednika

Rojters navodi da je Vens oduševio Trampove pristalice svojim konfrontacijskim prisustvom na društvenim mrežama, što je relativna rijetkost u Senatu, gdje mnogi i dalje pokušavaju da zadrže osjećaj pristojnosti i uljudnosti. Vens će sa 39 godina predstavljati mlađu generaciju na izborima na kojima će kandidati biti Tramp i aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden (81), što predstavlja protivtežu demokratskoj listi koja uključuje i potpredsjednicu Kamalu Haris (59)

“Kao potpredsjednik, Džej Di će nastaviti da se bori za naš Ustav, stajaće uz naše trupe i učiniće sve što može da mi pomogne da AMERIKU PONOVO UČINIM VELIKOM”, napisao je Tramp na svojoj platformi Truth Social

Donald Tramp danas je izabrao američkog senatora Džej Di Vensa za svog potpredsjedničkog kandidata, a Republikanska partija zvanično je na nacionalnoj konvenciju u Milvokiju imenovala Trampa, bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za svog predsjedničkog kandidata na izborima 2024. godine, prenosi agencija Rojters.

“Kao potpredsjednik, Džej Di će nastaviti da se bori za naš Ustav, stajaće uz naše trupe i učiniće sve što može da mi pomogne da AMERIKU PONOVO UČINIM VELIKOM”, napisao je Tramp na svojoj platformi Truth Social.

Agencija Rojters navodi da je Tramp izborom Vensa uzdigao političara koji je ga je jednom oštro kritikovao, ali je od tada postao jedan od njegovih najsnažnijih branilaca.

Vijest o izboru Vensa Tramp je objavio na stranici na mreži Truth Social, a pojavila se na početku četvorodnevne republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju na kojoj se očekuje da Tramp bude nominovan za kandidata Republikanske partije za predsjednika SAD.

“Poslije dugog razmatranja i razmišljanja, i uzimajući u obzir ogromne talente mnogih drugih, odlučio sam da je osoba koja je najpogodnija da preuzme poziciju potpredsjednika Sjedinjenih Država senator Džej Di Vens iz Velike države Ohajo”, napisao je takođe Tramp na Truth Socialu.

Četvorodnevna konvencija Republikanske partije otvorena je u Milvokiju dva dana nakon što je Tramp preživio pokušaj ubistva u državi Pensilvaniji i nekoliko sati nakon što je ostvario veliku pravnu pobjedu kada je savezna sutkinja odbacila jedno od krivičnih gonjenja Trampa.

Tramp bi trebalo da formalno prihvati nominaciju stranke u udarnom terminu u četvrtak i izazvaće aktuelnog predsjednika SAD iz Demokratske partije, Džozefa Bajdena, na izborima 5. novembra.

VENS – NEPOKOLEBLJIVI REPUBLIKANAC

Izbor Džejmsa Dejvida Vensa, autora bestselera “Seljačka elegija”, mogao bi da poveća izglede da će Trampove pristalice izaći na izbore 5. novembra, pošto je senator iz Ohaja veoma popularan među republikanskim kandidatima, navodi Rojters.

Ta agencija takođe piše da Vens, nepokolebljivi konzervativac iz republikanske države, vjerovatno neće donijeti mnogo novih glasača Trampu, a možda će čak i odvratiti neke umjerene.

Rojters navodi da su neke pristalice tjerale Trampa da odabere ženu ili obojenu osobu za svog broja dva kako bi proširio koaliciju koja je okrenuta bijelcima.

Bivši predsjednik (78) preživio je pokušaj atentata na predizbornom skupu u Pensilvaniji u subotu od strane naoružanog napadača čiji je motiv i dalje nepoznat.

Rojters navodi da je Vens oduševio Trampove pristalice svojim konfrontacijskim prisustvom na društvenim mrežama, što je relativna rijetkost u Senatu, gdje mnogi i dalje pokušavaju da zadrže osjećaj pristojnosti i uljudnosti.

Vens će sa 39 godina predstavljati mlađu generaciju na izborima na kojima će kandidati biti Tramp i aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden (81), što predstavlja protivtežu demokratskoj listi koja uključuje i potpredsjednicu Kamalu Haris (59).

SUŽENJE IZBORA, RUBIU I BURGUMU REČENO DA NEĆE BITI KANDIDATI

Rojters je ranije danas objavio da je Tramp suzio mogući izbora za potpredsjedničkog kandidata kada je dvojici vodećih kandidata rečeno da neće dobiti posao.

Ta agencija je navela da se očekuje da će Tramp uskoro otkriti svog potpredsjedničkog kandidata, pošto je Republikanska nacionalna konvencija 2024. počela dva dana nakon što je Tramp preživio pokušaj atentata.

Izvori su Rojtersu kazali da je američkom senatoru Marku Rubiu sa Floride i guverneru Sjeverne Dakote Dagu Burgumu rečeno da neće biti potpredsjednički kandidati republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa.

To je, pišu “Vijesti”, ostavilo Vensa kao vodećeg kandidata, iako bi, kako je ranije Rojters naveo, Tramp mogao da napravi iznenađujući izbor i odluči se za nekog čije ime nije objavljeno na užoj listi kandidata.

Rojters navodi i da su Trampovi savjetnici smatrali su da je Rubiov boravak na Floridi mana.

Ustav Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zabranjuje biračima koji formalno biraju predsjednika i potpredsjednika da glasaju za oboje iz svoje matične države – a i Tramp i Rubio Floridu nazivaju domom.

Iako je Rubio vjerovatno mogao da prevaziđe tu prepreku iseljenjem iz države, neki savjetnici su bili oprezni da bi medijsko izvještavanje o takvom potezu ometalo kampanju.

Rubiove pristalice rekle su da bi kao Latino potencijalno mogao da proširi Trampovu bazu.

Tramp, bivši predsjednik SAD, je najpopularniji među bijelim Amerikancima, iako je tokom godina napravio značajan napredak među Hispanoamerikancima.

Burgum, relativno nepoznata ličnost na nacionalnom nivou koji je zaradio bogatstvo ulažući u softverske kompanije, mogao je da se dopadne poslovno orijentisanim republikancima. Njegov skroman pristup politici dobro bi se uklopio u Trampa, koji više voli da bude u centru pažnje.

Ali, on je takođe potpisao jedan od najstrožih zakona protiv abortusa u zemlji, zauzimajući konzervativan stav o pitanju koje se smatra ranjivim za Trampa.

Foto: Džej Di Vens i Donald Tramp (Screenshot/The Wall Street Journal)

Idi na VRH
error: Content is protected !!