Povodom Dana državnosti svečano podignuta zastava Crne Gore ispred Gradske skupštine u Torontu

Svečanom podizanju zastave prisustvovali su brojni crnogorski iseljenici, kao i počasni konzul Crne Gore u Kanadi, gospodin Douglas Elliot

Povodom Dana državnosti Crne Gore, 13. jula, svečano je podignuta zastava Crne Gore ispred Gradske skupštine u Torontu. Ova ceremonija se kontinuirano organizuje od 2017. godine na inicijativu Crnogorskog društva Toronto.

Svečanom podizanju zastave prisustvovali su brojni crnogorski iseljenici, kao i počasni konzul Crne Gore u Kanadi, gospodin Douglas Elliot.

Gospodin Elliot je, čestitajući Dan državnosti, u kratkom obraćanju okupljenima istakao da mu je velika čast da služi kao crnogorski konzul.

“Ja sam tek drugi konzul ovdje u Torontu. Prvi je bio gospodin Noel Maršal, koga je postavio kralj Nikola. Njegovo imenovanje je prestalo kada je Crna Gora izgubila nezavisnost i bila apsorbovana u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Srećom, Crna Gora je ponovo nezavisna. Kanada i Crna Gora imaju snažne veze zahvaljujući našem članstvu u NATO-u, koji ove godine slavi 75. godišnjicu. Sada je veći nego ikada, i potrebniji nego ikada. Jako je važno što je Crna Gora članica NATO-a, inače bi se suočila s nesrećnim izborom da postane marionetska država poput Bjelorusije ili da bude napadnuta poput Ukrajine”, kazao je počasni konzul.

Ova manifestacija je još jednom pokazala snagu i jedinstvo crnogorske zajednice u Kanadi, kao i važnost očuvanja veza sa domovinom.

Srđa Vukmirović

Idi na VRH
error: Content is protected !!