Prva zvanična komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici u sjedištu UN-a

Komemoracija ubijenim Bošnjacima u genocidu u Srebrenici ove godine se prvi put održava na ovako visokom nivou, nakon što je Generalna skupština UN-a 23. maja ove godine usvojila Rezoluciju pod nazivom “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine”

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama organizovala je prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Obilježavanje, koje traje otprilike sat vremena, u sjedištu New Yorka, odnosno plenarnoj dvorani Generalne skupštine, možete gledati na web stranici UN-a, međutim za to će vam biti potrebno poznavanje engleskog jezika.

Komemoracija ubijenim Bošnjacima u genocidu u Srebrenici ove godine se prvi put održava na ovako visokom nivou, nakon što je Generalna skupština UN-a 23. maja ove godine usvojila Rezoluciju pod nazivom “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine”.

Komemoracija žrtvama i sahrana još 14 ubijenih u najvećem zločinu tokom posljednjeg rata u BiH održani su u Srebrenici danas. Hiljade ljudi je došlo na dženazu, među kojima i brojni političari, prenosi Klix.ba.

Dio političara iz BiH je otputovao u UN, kako bi prisustvovali komemoraciji u New Yorku.

Foto: Screenshot/webtv.un.org

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!