Viši sud u Valjevu rehabilitovao četničkog komandanta Nikolu Kalabića

Sud je utvrdio da se sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu, donijetim od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića, smatraju ništavnim. Viši tužilac u Valjevu najavio je žalbu Apelacionom sudu u Beogradu

Foto: Wikipedia

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg četničkog komandanta Nikolu Kalabića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u valjevskom pravosuđu.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je Kalabićeva unuka Vesna Kalabić.

“Avaz” prenosi da je sud utvrdio da se sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu, donijetim od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića, smatraju ništavnim.

Takođe, ništavnim se smatra i rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. godine. Kada je Sreski sud u Mionici, septembra 1946. godine proglasio Kalabića za narodnog neprijatelja, oduzeta mu je imovina. Njegova unuka zahtjev za rehabilitaciju podnijela je i zbog restitucije sa namjerom da u posjed vrati plac od 1,3 hektara na Divčibarama.

Viši tužilac u Valjevu najavio je žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!