Pojavio se snimak Miloša Žujovića: Uz džihadističku pjesmu ispisane riječi “Neka ga Alah prihvati kao šehida”

“Video-poruka je snimana za interne potrebe vehabija, sa ciljem da motiviše druge vehabije da ponove njegov “podvig svetog ratništva”. Ovo je opasna faza i one radikalne vehabije koje nisu poznavale Salahudina i nisu bile udio njegove mreže mogle bi da počnu da se bude, motivisane da slijede primjer ratnika koji je otišao u smrt i stekao status heroja”, kaže za “Novosti” Irfan Peci, stručnjak za terorizam koji je nekada i sam pripadao džihadističkom pokretu

Miloš Žujović je u svoj ubilački pohod krenuo da bi oduzeo što više života, računajući na to da će i sam na kraju biti ubijen i tako postati šehid, što je termin kojim se označava “musliman koji je poginuo u ratu za vjeru”. O tome svjedoči video-snimak koji se, u međuvremenu, proširio vehabijskim društvenim mrežama po Balkanu, a koji prikazuje Žujovića kako nešto govori i podiže visoko uzdignut kažiprst, simbol “jednog Alaha”.

Riječi koje izgovara Miloš (Salahudin) Žujović se ne čuju, jer ih pokriva ženski hor koji pjeva na arapskom, a ispod njegovog lika je poruka ispisana arapskim pismom. Informatički stručnjaci ukazuju da je riječ o kreaciji izvedenoj uz pomoć vještačke inteligencije, a poznavaoci arapskog da je reč o pozivu na vjerski rat za islam, džihad.

“Na snimku se čuje džihadististička pjesma, a ispisane riječi “Neka ga Alah prihvati kao šehida” govore da je napad na izraelsku ambasadu u Beogradu planiran, te da je u teroristički akt ušao sa idejom da pogine kako bi postao šehid-heroj, koga će slaviti vehabijsko bratstvo. Video-poruka je snimana za interne potrebe vehabija, sa ciljem da motiviše druge vehabije da ponove njegov “podvig svetog ratništva”. Ovo je opasna faza i one radikalne vehabije koje nisu poznavale Salahudina i nisu bile udio njegove mreže mogle bi da počnu da se bude, motivisane da slijede primjer ratnika koji je otišao u smrt i stekao status heroja”, kaže za “Novosti” Irfan Peci, stručnjak za terorizam koji je nekada i sam pripadao džihadističkom pokretu.

On tvrdi da je “samo u Novom Pazaru otkrio 30 ljudi koji su širili ovaj video-snimak Islamske države “pozivajući na džihad”, ukazujući da je riječ o “političkom testamentu”.

Miloš Žujović, rođen u pitomoj Maloj Vrbici nadomak Mladenovca, po pristupanju vehabijama uzeo je ime Salahudin.

Da MUP Srbije od prvog trenutka radi na otkrivanju terorističkih veza svjedoči i zahtjev kolegama iz Crne Gore da otkriju gdje se nalazi Besa Žujović, supruga ubijenog teroriste sa kojom je živio u Novom Pazaru. Ona je nestala iz Srbije neposredno prije napada. Ova Albanka, rođena u Beranama, pronađena je kod rodbine u Plavu, odakle njena porodica i vodi porijeklo.

“Policija u Crnoj Gori joj je oduzela telefon i vidjećemo da li je sve tačno to što je rekla, kada telefon stigne nama na vještačenje. Teroristički čin se desio oko 11 časova, a ona je rekla da je bila u Plavu sa sinom i da je oko 11.15 vidjela da joj je na WhatsApp stigla video-poruka koja joj je upućena oko 10.50. Ispričala je da je, kada je otvorila poruku, vidjela da je muž u gradskom autobusu i da joj govori da ga taj autobus vozi u dženet, odnosno u raj. Navela je da se uzbudila zbog takvih poruka, da ga je zvala, ali da se on nije javljao i da je kasnije na televiziji vidjela šta se dogodilo. Time se stavlja tačka na rasprave oko toga šta su bili motivi. Ovdje se jasno vidi da je u pitanju teroristički akt”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Besa Žujović, potvrđeno je, nije uhapšena već je, kako je navode u MUP Crne Gore, “dala iskaz” u Plavu.

Milovan Drecun, predsjednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, naglašava da Žujović nije djelovao sam i da su otkrivene njegove veze sa drugim konvertitima iz hrišćanstva u islamski vehabizam.

“On je bio aktivan pripadnik u toj organizaciji i, koliko sam uspio da saznam, baš i nije bio prihvaćen među većinskim vehabijama u Novom Pazaru i okolini, ali je uspostavio dobre konekcije sa kosovskim i vehabijama iz Sjeverne Makedonije i iz BiH. Sistem regrutovanja u vehabije je izuzetno dobro razrađen i pokušava da se ljudima koji imaju određene socijalne probleme ponudi kao utočište, kao neka nova porodica. Time pridobijaju ljude. U našem regionu napravljena je izuzetno brojna, široko rasprostranjena mreža radikalnog islama čija je suština da propovijeda džihad protiv takozvanih nevjernika. Njih tim idejama uče propovjednici školovani u centrima u nekim arapskim zemljama. Tamo gdje nemaju džamije okupljaju se po kućama”, izjavio je Drecun.

Izvor: “Novosti”

Foto: MUP Srbije

 

 

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!