ES: Sastanak Mišela i Milatovića uslijedio nakon odlaganja posjete zbog nedavnih političkih dešavanja u zemlji

“Nakon značajne Međuvladine konferencije (IGC) i pozitivnih privremenih referentnih izveštaja o procjeni (IBAR) za poglavlja 23 i 24 prošle nedjelje, važno je ostati na putu EU u svim aspektima, ujedinjeni u agendi reformi EU. EU računa da će Crna Gora zadržati pozitivan reformski zamah i ostvariti strateški put EU, ne samo riječima, već i djelima svih političkih aktera. I u skladu sa ciljem zemlje da se pridruži EU kao sljedeća država članica”, ističe se u saopštenju

Sastanak predsjednika Evropskog savjeta (ES) Šarla Mišela i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića uslijedio je nakon odlaganja posjete Mišela Crnoj Gori zbog nedavnih političkih dešavanja u zemlji, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

U saopštenju objavljenom na sajtu ES se navodi da je Mišel ugostio Milatovića danas u Briselu, pišu “Vijesti”.

“Nakon značajne Međuvladine konferencije (IGC) i pozitivnih privremenih referentnih izveštaja o procjeni (IBAR) za poglavlja 23 i 24 prošle nedjelje, važno je ostati na putu EU u svim aspektima, ujedinjeni u agendi reformi EU. EU računa da će Crna Gora zadržati pozitivan reformski zamah i ostvariti strateški put EU, ne samo riječima, već i djelima svih političkih aktera. I u skladu sa ciljem zemlje da se pridruži EU kao sljedeća država članica”, ističe se u saopštenju.

Iz ES su poručili da postoji novi zamah u procesu proširenja EU i da Crna Gora kao predvodnik u procesu pristupanja ima stvarnu priliku da napreduje.

“Ovo ne treba protraćiti ili uzimati zdravo za gotovo. Dobrosusjedski odnosi ostaju suštinski element procesa pridruživanja i ne bi trebalo da budu ugroženi. Predsjednik Mišel je cijenio zalaganje predsjednika Milatovića u tom pogledu”, piše u saopštenju.

Milatović se danas u Briselu sastao sa Mišelom.

“Vijesti” su 30. juna objavile da je Mišel odložio posjetu Crnoj Gori.

Nezvanični razlog, kako je potvrđeno listu iz vrha vlasti, je usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, od strane crnogorskog parlamenta.

Crna Gora je nakon dobijanja pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) u prošlu srijedu, u petak usvojila Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Tu rezoluciju usvojila je Skupština Crne Gore.

Foto: Jakov Milatović i Šarl Mišel (Predsjednik.me)

Idi na VRH
error: Content is protected !!