Mandić: Zvaće se Rezolucija u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen

“Mi vjerujemo da će rezolucija biti usvojena. Grijeh je zaboraviti na žrtve i na njihovu istinu i kada ih više nema. Njihov glas je glas kulture sjećanja svakog slobodnog i odgovornog društva”, poručio je Mandić

Na dnevnom redu današnje sjednice parlamenta je Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji su potpisala 43 poslanika parlamentarne većine.

Poslanici su sa 42 glasa za usvojili da je Skupština prihvatila predlog da se raspravlja o rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Rasprava je u toku.

Ranije danas održana je vanredna sjednica kolegijuma Predsjednika Skupštine. Takođe, Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao je Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za.

Predsjednik Slupštine Andrija Mandić je u svom govoru tokom sjednice, govoreći o rezoluciji, kazao da postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga.

Takođe je poručio je da će njegov koalicioni partner Milan Knežević predložiti amandman po kome će se predlog zvati Rezolucija o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen.

“Mi vjerujemo da će rezolucija biti usvojena. Grijeh je zaboraviti na žrtve i na njihovu istinu i kada ih više nema. Njihov glas je glas kulture sjećanja svakog slobodnog i odgovornog društva”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, rezolucija nije tu da sudi, već da se bolje razumije saznanje da je zlo samo zlo, bez obzira ko ga je počinio.

“Ova rezolucija može doprinijeti samo većoj toleranciji. Za koaliciju ZBCG i srpski narod jako važna rezolucija o genocidu u Jasenovcu. To je poziv na sjećanje. Kada pogledamo unazad, vidimo da nema bezgrešnih i nevinih. Ne zaboraviti znači sjećati se”, poručio je Mandić.

Rekao je, prenosi rtcg.me, da na ovaj način žele da pošalju poruku poštovanja prema precima.

“Ova rezolucija nije ni na štetu, ali jeste na korist. Crna Gora će biti prva zemlja na svijetu koja je usvojila rezoluciju o Jasenovcu i osudila taj genocid. Prilivegija ovog parlamenta je danas, na Vidovdan, da usvoji ovu rezoluciju”, kazao je Mandić.

Mandić je poručio da usvojenom rezolucijom žele da pošalju poruku o složnoj, pomirenoj i srećnoj Crnoj Gori.

“Ne želim niko da ovu rezoluciju zloupotrijebi i ne želim da vrijeđamo ikoga”, kazao je predsjednik Mandić.

Foto: Skupština Crne Gore

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!