Njemačka ministarka: “Ubuduće će i lajk ili komentar koji veliča ili podržava terorističke napade biti razlog za protjerivanje”

“Ko nema njemačko državljanstvo i veliča terorističke napade, mora biti protjeran kamo god je to moguće”, rekla je Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za Medijsku kuću Funke

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser želi da one koji na internetu podržavaju terorističke napade ili terorističke grupe lakše protjera iz Njemačke, prenose njemački mediji u srijedu.

“Ko nema njemačko državljanstvo i veliča terorističke napade, mora biti protjeran kamo god je to moguće”, rekla je Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za Medijsku kuću Funke.

“Ubuduće će i lajk ili komentar koji veliča ili podržava terorističke napade biti razlog za protjerivanje”, rekla je Faeser uoči sastanka kabineta na kojem bi trebala biti prihvaćena promjena zakona o strancima koja se odnosi na komentare na internetu.

Kako je saopšteno, ministarstvo unutrašnjih poslova ovime želi da reaguje na pozitivne reakcije pojedinaca na internetu nakon pokolja Hamasa 7. oktobra ili nakon ubistva policajca prije nekoliko sedmica u Mannheimu iza kojeg stoji islamistički motiv.

“Glorifikovanjem terorističkih napada stvara se klima nasilja koja može potencijalne počinitelje ohrabriti za nove napade”, stoji u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Zbog toga, kako se navodi, “bezbjednosni interesi Njemačke prevladavaju nad individualnim interesima pojedinaca vezano uz boravak u Njemačkoj”.

Ubuduće će ovakvo ponašanje biti dovoljan razlog za protjerivanje, piše “Jutarnji list”. Do sada je protjerivanje bilo moguće samo za osuđene kriminalce.

Foto: Nancy Faeser (Screenshot/The Independent)

Idi na VRH
error: Content is protected !!