Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije: Kenan Buljubašić je ponos Gračanice

Ovaj Gračanlija član je Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, iz kojeg nisu krili ponos zbog činjenice da je upravo on proglašen učenikom generacije. Naveli su da je iz borbe izašao jači, a na kraju njegovog osnovnoškolskog puta zaželjeli su mu da nastavi da ređa samo uspjehe

Kenan Buljubašić pravi je ponos Gračanice. Ovaj učenik Osnovne škole “Hasan Kikić” pobijedio je leukemiju, a u vrijeme najveće životne borbe nije pokleknuo pa je, shodno svom trudu, radu i zalaganju, postao učenik generacije.

Kenanov uspeh, piše Klix.ba, znatno je veći uzme li se u obzir da je iza sebe ostavio izuzetno tešku životnu bitku. Naime, ovom tinejdžeru ranije je dijagnostikovana leukemija, a na putu izlječenja je prošao i kroz transplantaciju koštane srži.

Ovaj Gračanlija član je Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, iz kojeg nisu krili ponos zbog činjenice da je upravo on proglašen učenikom generacije.

Naveli su da je iz borbe izašao jači, a na kraju njegovog osnovnoškolskog puta zaželjeli su mu da nastavi da ređa samo uspjehe.

U Klinici za dječije bolesti u Tuzli godišnje se otkrije između 12 i 15 malignih bolesti kod djece, a tu su, prije svega, akutna leukemija, tumor mozga, tumor limfoma i solidni tumor.

Dijagnostičke procedure su vrlo složene, ijlečenje je kompleksno i dugo traje, a u njemu učestvuje multidisciplinarni tim.

Kao kod odraslih osoba i mališani se podvrgavaju hemoterapiji, citoterapiji, hirurškim zahvatima, transplantacijama i radioterapijama. Lečenje u proseku traje od šest meseci do dvije godine, uz praćenje od pet do deset godina.

Foto: Srce za djecu oboljelu od raka

Idi na VRH
error: Content is protected !!