Evropsko prvenstvo u Njemačkoj; Stižu prijetnje, ali i policija iz svih djelova Evrope: “Držimo ih na nišanu”

“Naš fokus je, prije svega, prijetnja od islamističkog terorizma, huligana i njihovih prekršaja, svakodnevnih zločina, nasilnih kriminalaca, a ovaj put takođe i od kibernetičkih napada”, rekla je Faeser na svečanosti za oko 350 policajaca raspoređenih radi obezbjeđenja prvenstva. Grupe poput Islamske države već su pozvale na napade na evropskom fudbalskom prvenstvu koje će trajati mjesec dana, a počinje u petak utakmicom zemlje domaćina Njemačke protiv Škotske

Njemačka je u četvrtak ugostila policijske službenike iz svih djelova Evrope koji su pristigli kako bi joj pomogli da se odbrani od mogućih prijetnji na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u fudbalu, a ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser je obećala budnost uoči prve utakmice.

“Naš fokus je, prije svega, prijetnja od islamističkog terorizma, huligana i njihovih prekršaja, svakodnevnih zločina, nasilnih kriminalaca, a ovaj put takođe i od kibernetičkih napada”, rekla je Faeser na svečanosti za oko 350 policajaca raspoređenih radi obezbjeđenja prvenstva.

Grupe poput Islamske države već su pozvale na napade na evropskom fudbalskom prvenstvu koje će trajati mjesec dana, a počinje u petak utakmicom zemlje domaćina Njemačke protiv Škotske, piše “Jutarnji list”.

“Naše bezbjednosne vlasti stoga imaju islamističku scenu čvrsto u svom nišanu”, kazala je Faeser, dodavši da vlasti trenutno nisu upoznate s bilo kakvim specifičnim planovima.

Njemačka očekuje da će utakmice na stadionima gledati 2,7 miliona ljudi, a oko 12 miliona će ih pratiti u navijačkim zonama, odnosno vanjskim površinama poput prostora ispred berlinskih Brandenburških vrata.

Navijačke zone su bile popularne tokom Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj, ali  ostaje da se vidi kakvo će biti raspoloženje na ovom sportskom događaju s obzirom na napetosti zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku i porasta podrške krajnjoj desnici u Evropi.

“Neki ljudi pokušavaju te sukobe da dovedu u našu zemlju”, upozorila je ministarka, dodavši da se propaganda i govor mržnje na njemačkim ulicama neće tolerisati.

Oko 22.000 policajaca svakog će dana raditi na obezbjeđenju prvenstva.

Njemačke bezbjednosne vlasti takođe sarađuju s međunarodnim partnerima kako bi prepoznale potencijalne prijetnje, a zemlja je pojačala svoje granične kontrole.

Foto: Ilustracija (Screenshot/Euronews)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!