Vučić: Rezolucija o Srebrenici je politička deklaracija, neistina da je riječ o individualnoj krivici

Vučić je rekao da je Srbiji jasno od početka da nemaju nikakvu šansu da pobijede “kolektivni Zapad, najmoćnije zemlje svijeta”. “Nijedne sekunde nisam rekao da će to da se desi, posebno u namještenom glasanju, gdje broje samo glasove za i protiv, a ne i uzdržane. Borimo se za čast, za Srbiju, naravno i za pravo RS da postoju u okviru dejtonske BiH… To su naši motivi”, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, odgovarajući na pitanje o izjavama iz BiH o rezoluciji o Srebrenici, da neće posustati čak ni kad taj dokument bude usvojen, pišu “Vijesti”.

“Nisu u stanju da mi odgovore zašto to rade, šta je smisao. To nije pijetet prema žrtvama i odavanje počasti žrtvama. Šta je smisao i clj? Je li to ono što je rekao vaš ministar Konaković, revizija tužbe protiv Srbije, ili je to, osim toga, i naplata ratne štete? Što se tiče toga hoće li to ukinuti RS, naravno da neće. Da li bi to oni voljeli – naravno da bi. Da li će to uništiti Srbiju – naravno da neće. A, da li bi to voljeli, sad sam siguran da bi voljeli. I kad govore – ‘Jao, nije nam više Mađarska prijatelj’, razmislite kakav ste vi nama prijatelj i kakav ćete biti u budućnosti”, kazao je Vučić na pres konferenciji u Kotoru, gdje je učestvovao na Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Vučić je rekao da poštuju integritet svih zemalja svijeta, “za razliku od nekih ovdje u Crnoj Gori i regionu, koji ne poštuju Povelju Ujedinjenih nacija i rezoluciju 1244, i za razliku od mnogih velikih sila, posebno Zapadnih koje to ne poštuju”.

Kaže da je Srbiji jasno od početka da nemaju nikakvu šansu da pobijede “kolektivni Zapad, najmoćnije zemlje svijeta”.

“Nijedne sekunde nisam rekao da će to da se desi, posebno u namještenom glasanju, gdje broje samo glasove za i protiv, a ne i uzdržane. Borimo se za čast, za Srbiju, naravno i za pravo RS da postoju u okviru dejtonske BiH… To su naši motivi”.

Kaže da “pritisci moćnih slika toliko snažni na pojedine male zemlje, da je to teško izdržati.”

“Tako da će za sedam dana biti teži ili nepovoljni rezultat za nas, nego što je danas. Ali, borićemo se”, dodao je.

Vučić je rekao da “ne možete pružiti odgovor zašto lažete da je riječ o individualnoj krivici”.

“Individualna krivica se ustanovljava na sudovima, i oni to odlučuju. Ovdje je riječ o političkoj deklaraciji kojom želite da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda. Nemojte da izmišljate. Ako nisam u pravu, pokažite mi o kojem pojedincu je riječ u toj rezoluciji. Jasno je o čemu se radi, pa ćemo da vidimo”, kazao je Vučić.

Foto: Printscreen/Aleksandar Vučić

Idi na VRH
error: Content is protected !!