Čikago: Sedamnaestogodišnja tinejdžerka odbranila doktorat, počela je da studira sa samo 10 godina (VIDEO)

Doroti Džin Tilman druga pojavila se na svečanoj ceremoniji dodjele diploma 6. maja na Univerzitetu Arizone. Ona je sa 17 godina na tom fakultetu odbranila doktorat, a počela je da studira sa samo 10 godina.

U decembru prošle godine je uspješno odbranila doktorsku disertaciju i postala najmlađa osoba sa doktoratom u oblasti integrisanog bihejvioralnog zdravlja na Univerzitetu Arizone, rekla je za televiziju ABC profesorka na tom univerzitetu Lesli Menson.

“To je divno i nadamo se da će Dorodi Džin inspirisati druge studente. Ali, ovo je nešto zaista rijetko i jedinstveno”.

Tilman, koju inače zovu “Doroti Genije” (“Dorothy Jeanius”), unuka je nekadašnje članice gradskog vijeća Čikaga, Doroti Tilman.

I dok ostali tinejdžeri još pokušavaju da se snađu u višim razredima osnovne škole, majka je Doroti Džin upisala na koledž okruga Lejk u sjevernom Ilinoisu, gdje je završila prve dvije godine studija psihologije 2016. godine. Dvije godine kasnije diplomirala je na njujorškom koledžu Ekselsior sa diplomom iz humanističkih nauka.

Master studije završila je na koledžu Juniti u Mejnu, pre nego što je upisala doktorat na Univerzitetu Arizone.

Većinu predavanja je pratila onlajn, ali je došla na dodjelu diploma u Arizoni, gdje je održala govor.

Za Asošijeted pres je kazala da zasluge za svoj uspjeh daje svojoj baki, kao i mami koja joj je bila vodič kroz obrazovanje.

“Sve što smo radile meni nije djelovalo nenormalno, niti neobično, sve dok nije počelo da privlači toliku pažnju”, kaže Tilman koja je u međuvremenu napunila 18 godina.

Ali, priznaje da je bilo žrtvovanja.

“Nisam imala redovne školske aktivnosti poput proslava, kolektivnog fotografisanja, nečega što bi me zbližilo sa vršnjacima”.

Ipak, piše Glas Amerike, našla je vrijeme za ples i koreografije. Ona je osnivačica i direktorka Instituta “Dorothyjeanius STEAM Leadership”, koji pomaže studendima umjetnosti, nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike.

Kaže da planira da se u budućnosti bavi javnim nastupima i da skuplja sredstva za osnivanje svog kampa.

Profesorka Menson ističe da je Tilman motivisana i da ima inovativne ideje.

“I zaista, mislim da je ona otjelotvorenje pravog lidera”.

Njena majka Džimalita Tilman kaže da je najviše impresionira to što njena ćerka dozvoljava sebi greške, a da joj to ne podriva samopouzdanje, kao i što zna da povuče granicu između druženja i obrazovanja.

Foto: Doroti Džin Tilman druga (Printscreen/WGN News)

Idi na VRH
error: Content is protected !!