Istraživanje CGO: 67 odsto građana Crne Gore smatra da je u Srebrenici počinjen genocid, 51 odsto se ne slaže sa stavom Leposavića

Vukanović je rekao da 84 odsto građana smatra da, s obzirom da ratni zločini ne zastarijevaju, svaki građanin Crne Gore koji je počinio ratni zločin mora biti sankcionisan. “Blizu dvije trećine građana, 63 odsto, je mišljenja da u Crnoj Gori i dalje postoje ideologije i politike koje su dovele do ratnih sukoba i zločina počinjenih tokom devesetih godina”, kazao je Vukanović. On je istakao da građani smatraju da se društveni subjekti i političke partije ne zalažu za tranzicionu pravdu i suočavanje s prošlošću, a prije svega to smatraju za sudstvo, tužilaštvo, policiju, opoziciju i predsjednika Crne Gore

Da je u Srebrenici počinjen genocid smatra 67 odsto građana, dok se 51 odsto ne slaže sa stavom ministra pravde Vladimira Leposavića da je “spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid kada se to nedvosmisleno potvrdi”, pokazalao je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) o znanju i percepciji građana o pitanjima ratnih zločina i tranzicione pravde.

“Smatramo da ovakvi nastupi kakve smo imali do sada, apsolutno ne pomažu niti trenutnoj vlasti, niti crnogorskom međunarodnom ugledu”, kazao je savjetnik u CGO Miloš Vukanović.

Vukanović je rekao da 84 odsto građana smatra da, s obzirom da ratni zločini ne zastarijevaju, svaki građanin Crne Gore koji je počinio ratni zločin mora biti sankcionisan.

“Blizu dvije trećine građana, 63 odsto, je mišljenja da u Crnoj Gori i dalje postoje ideologije i politike koje su dovele do ratnih sukoba i zločina počinjenih tokom devesetih godina”, kazao je Vukanović.

On je istakao da građani smatraju da se društveni subjekti i političke partije ne zalažu za tranzicionu pravdu i suočavanje s prošlošću, a prije svega to smatraju za sudstvo, tužilaštvo, policiju, opoziciju i predsjednika Crne Gore, prenose Vijesti.

“Građani, njih 37 odsto, najviše izdvajaju nevladine organizacije kao društvene subjekte koji se zalažu za tranzicionu pravdu i suočavanje s prošlošću, a 35 odsto, možda iznenađujuće, vjerske zajednice”, kazao je Vukanović.

On je istakao da su građani podijeljenog mišljenja po pitanju zalaganja političkih partija i koalicija- GP URA i “Mir je naša nacija – Demokrate – Demos”.

Njaveći broj građana, kako je kazao, smatra da se Bošnjačka stranka najviše zalaže za tranzicionu pravdu i suočavanje s prošlošću.

“Ostale partije su negativno ocijenjene”.

Programski direktor CGO Petar Đukanović je kazao da blizu tri petine građana podržava izručenje crnogorskih državljana drugim državama u slučajevima suđenja za ratne zločine, počinjene tokom devedesetih.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu projekta “Suočavanje s prošlošću za budućnost” koji CGO sprovodi uz finansijsku podrške Vlade SAD, kroz Biro američkog Stejt departmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Foto: Printscreen (dron.ba)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!