Kulturno veče „Crnogorke u Italiji, kroz vrijeme”: Pružiti podršku ženama u dijaspori koje doprinose jačanju veza između matične i ostalih država u svijetu

Gojković je iskazala zadovoljstvo na prilici da se istakne tradicionalna ženska hrabrost, snaga i doprinos koji su neizbrisivo utkani u istoriju crnogorskog društva. „Njihova hrabrost, inteligencija i vizionarstvo ne samo da su oblikovale istoriju, već su i postavile temelje za buduće generacije koje su slijedile njihov primjer. Danas stojimo pred vama kao domaćini ovog događaja, ali prije svega kao žene koje vjeruju u snagu zajedništva i podrške“, kazala je Gojković

Kulturno veče „Crnogorke u Italiji, kroz vrijeme“, održano je u subotu, 11. maja, u hotelu Cattaro u Kotoru.

Organizatori događaja bili su Uprava za saradnju sa dijasporom – isljenicima u saradnji sa Udruženjem Italia – Montenegro “Regina Elena”, uz podršku Opštine Kotor.

Domaćini večeri bile su Renata Gojković, vršilac dužnosti pomoćnice direktora Sektora za praćenje stanja i saradnju sa dijasporom u Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Biserka Milić, specijalista turizma, i Ksenija Vujović Catapano, sociološkinja i članica Udruženja Italia-Montenegro “Regina Elena”. One su govorile o dubokom tragu koji su u Italiji ostavile značajne žene iz Crne Gore, poput kraljice Jelene Savojske, Ane Marije Marović i Darinke Leković – Donadio.

Gojković je, kako je saopšteno iz Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, iskazala zadovoljstvo na prilici da se istakne tradicionalna ženska hrabrost, snaga i doprinos koji su neizbrisivo utkani u istoriju crnogorskog društva.

„Njihova hrabrost, inteligencija i vizionarstvo ne samo da su oblikovale istoriju, već su i postavile temelje za buduće generacije koje su slijedile njihov primjer. Danas stojimo pred vama kao domaćini ovog događaja, ali prije svega kao žene koje vjeruju u snagu zajedništva i podrške“, kazala je Gojković.

Istakla je svoju misiju da osigura da državna uprava Crne Gore, a posebno Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, pruži podršku svim ženama koje djeluju u dijaspori i koje doprinose jačanju veza između matične države i ostalih država u svijetu.

Milić je istakla moć, duh, veliko srce, toplinu i radost života koje su protagonistkinje o kojima su izlagale imale u sebi.

“Od njih je samo jedna bila kraljica. Međutim, sve ostale su bile kraljice za sebe. Tako kažu oni koji su ih sreli i imali priliku da ih upoznaju. Predstavljale su nadmoć neba nad zemljom“, poručila je gospođa Milić.

Nadahnutu priču o crnogorskoj kraljici Jeleni Savojskoj i njenim dobročinstvima publici je predstavila sociološkinja i članica Udruženja Italia – Montenegro “Regina Elena”, Ksenija Vujović Catapano.

„Ostao je dio njene ličnosti. Pratio je u Italiji, a kasnije i u egzilu u životu u Egiptu i Francuskoj. Uloga majke kraljici je bila njena najbitnija uloga. Govorila je da se oduvijek osjećala majkom. Naposlijetku je bila majka svojim lutkama. Govorila je i da je bila majka svom najmlađem bratu, o kojem je često brinula. Kraljicu je cijelog njenog života pratio epitet dobročiniteljke“, istakla je Vujović – Catapano.

V.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, mr Erduan Demić, je rekao da će Uprava u narednom periodu nastaviti da organizuje tematske okrugle stolove, tribine, konferencije, “koji su dobra prilika da se otvore nove stranice razgovora, savjetovanja, promišljanja  o temama koje se odnose na našu dijasporu”

“Riječ je o jednoj od aktivnosti u okviru projekta “Inspirišući doprinosi crnogorskih žena u dijaspori, pogled izvan granica i unapređenje rodne ravnopravnosti”, koji je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Vlade Crne Gore počela da sprovodi među uspješnim ženama u dijaspori od marta ove godine. Ovo je samo jedan od projekata koji Uprava sprovodi u cilju jačanja veza sa predstavncima dijaspore i njihovim organizacijama”, rekao je Demić.

Kulturnoj večeri prisustvovale su ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela, potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović, poslanice crnogorskog parlamenta i predstavnici državnih institucija.

Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!