Dodijeljene “Zlatne jabuke” na dvadesetom Bosanskohercegovačkom filmskom festivalu u Njujorku

“Ponosni smo što se BHFF etablirao kao prestižan događaj u kulturnom životu grada New Yorka – vjerovali ili ne, BHFF je u društvu top 5 festivala sa najdužom tradicijom u Njujorku. U ime cijelog tima BHFF-a, čestitamo dobitnicima ovogodišnjih nagrada, i zahvaljujemo se našim gostima, žiriju, donatorima, kao i vjernoj publici, koja se okupila u rekordnom broju da nas podrži i da učini dvadeseti jubilarni BHFF tako radosnim i slavljeničkim događajem”, kazali su Husak i Jelača

Dvadeseti Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u Njujorku završen je dodjelom nagrada “Zlatna jabuka” u subotu veče. Organizatori su i prilikom ovog jubilarnog festivala pokazali da ništa nijesu prepustilu slučaju, tako da je sve proteklo u najboljem redu.

Pored članova žirija: filmske rediteljice i direktorice Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović, filmskog kompozitora Erdem Helvacıoğlua, autorice i akademske radnice Saida Hodžić, i publika na BFFF-u je imala pravo glasa.

Film Une Gunjak, “Ekskurzija”, dobio je nagradu žirija za najbolji igrani film na BHFF-u 2024.

“Ekskurzija” je prvi dugomatražni igrani film rediteljice Une Gunjak u kojem se autorica bavi savremenom temom odrastanja tinejdžera koji prolaze sve izazove modernog doba boreći se sa pronalaženjem vlastitog identiteta. Sa sjajnom mladom glumačkom ekipom ovaj film je donio svježinu u BH kinematografiju svojim autorskim pristupom dajući glas mladima koji se najčešće ne čuju u našem egzistencijom opterećenom svijetu.
– Zvanični žiri BHFF-a 2024

Tišina razuma”, koji je režirala Kumjana Novakova, dobio je nagradu žirija za najbolji dokumentarni film BHFF-a 2024.

“Tišina razuma” je film u kojem rediteljica i autorica Kumjana Novakova na inovativan način kombinuje fotografije i video snimke Foče iz perioda prije i za vrijeme agresije na BiH, u kombinaciji sa audio svjedočenjima žena žrtava brutalnog silovanja tokom rata. Ovaj film na novi i hrabar način donosi priču koja se rijetko pojavljuje u bosanskohercegovačkoj kinematografiji.

– Zvanični žiri BHFF-a 2024


Pobjeda,” film Zulfikara Filandre, dobio je Nagradu žirija za najbolji kratki narativni film BHFF-a 2024

“Pobjeda” je kratki film reditelja Zulfikara Filandre, u kojem se na hrabar način prikazuje napetost između lokalnog života  i moćnog zapadnog autsajdera. Lijepo snimljen i odlično odglumljen, film skreće pažnju na manipulativno krivo predstavljanje svakodnevnih borbi i života u malom bosansko-hercegovačkom gradiću.

– Zvanični žiri BHFF-a 2024

Mersiha Husagić je dobila nagradu žirija za najbolju glumačku izvedbu BHFF-a 2024. godine za ulogu Selme u filmu “Sok od trešnje”, koji je Husagic režirala i za koji je napisala scenarij.

U “Soku od višnje”, koji je Mersiha Husagić takođe napisala i režirala, ona igra Selmu, mladu ženu iz Sarajeva koja pokušava da nađe budućnost kroz process sastavljanja paramparčadi svoje uništene prošlosti. Mersiha je mogla biti Selma da je njen život u izbjeglištvu imao drugačiji ishod. Kroz upečatljivu glumu, Mersiha govori cijelim svojim tijelom, dočaravajući unutrašnji život nježne duše i života odživljenog u stanju suspenzije.

– Zvanični žiri BHFF-a 2024

Ovogodišnji dobitnik nagrade publike BHFF-a 2024 je “Kiss the Future”, koji je režirao Nenad Čičin-Šain.

Posebno priznanje žirija BHFF-a 2024 je pripalo filmovima “Srce od kamena” Tine Kalinić i “Hope Hotel Phantom” Bojana Stojčića.

Direktor Festivala Amir Husak i direktorica programa Dijana Jelača su istakli da je ove godine naš festival je proslavio dvadeset godina postojanja prikazujući bogatu i raznovrsnu selekciju filmova.

“Ponosni smo što se BHFF etablirao kao prestižan događaj u kulturnom životu grada New Yorka – vjerovali ili ne, BHFF je u društvu top 5 festivala sa najdužom tradicijom u Njujorku. U ime cijelog tima BHFF-a, čestitamo dobitnicima ovogodišnjih nagrada, i zahvaljujemo se našim gostima, žiriju, donatorima, kao i vjernoj publici, koja se okupila u rekordnom broju da nas podrži i da učini dvadeseti jubilarni BHFF tako radosnim i slavljeničkim događajem”, kazali su Husak i Jelača.

Na Bosansko hercegovačkom filmskom festivalu prisutan je bio i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, ambasador Zlatko Lagumdžija.

Takođe smo fotografisali i Amera Cikotića, crnogorskog konzula u Njujorku, koji je bio u društvu supruge Samije i Adnana Lekića, inovatora porijeklom iz Podgorice.

Ono što je na kraju važno naglasiti jeste to da kultura ujedinjuje narode, što potvrđuje i činjenica da je na Bosanskohercegovačkom festivalu bilo i gledaoca iz drugih država nastalih raspadom bivše SFRJ, kao i Amerikanaca.

Sead Hodžić

FOTOGALERIJA 

 

Foto: Fokuspress.com i BHFF

Idi na VRH
error: Content is protected !!