Teroristički napad na sinagogu u Beču: Najmanje sedmoro mrtvih, talačka kriza u restoranu (VIDEO)

Restoran je udaljen oko dva kilometra od sinagoge. Za sad nema informacija o broju talaca, ali “Kronen cajtung” javlja da je u lokal navodno upao jedan napadač naoružan automatskom puškom. Napadač se, kako piše “Kronen cajtung”, raznio aktiviranjem eksplozivnog pojasa, ali je moguće da je imao saučesnike i da su oni i dalje u bjekstvu

Foto: Printscreen/KION Central Coast News

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a više je povređeno u pucnjavi u centru Beča. Teroristički napad se dogodio u blizini sinagoge, a paralelno sa pucnjavom u centru Beča odvija se talačka kriza u jednom restoranu na drugom kraju grada.

Kako javljaju austrijski mediji, napad su počinila najmanje dva muškarca sa automatskim oružjem, o čemu svjedoče šokantni snimci koje su zabilježili građani iz svojih stanova u blizini mjesta zločina.

Restoran je udaljen oko dva kilometra od sinagoge. Za sad nema informacija o broju talaca, ali “Kronen cajtung” javlja da je u lokal navodno upao jedan napadač naoružan automatskom puškom.

Pojavila se i informacija o pucnjavi na trećoj lokaciji, ali to nije službeno potvrđeno.

“Kronen cajtung” navodi da je ispaljeno nekoliko hitaca u blizini Švedenplaca, prenosi Rojters.

Predsjednik Izraelitske kulturne zajednice Oskar Dojč javio je da u vrijeme napada u sinagogi i u kancelariji iznad nije bilo nikoga.

Policija je građanima poručila da izbjegavaju navedeno područje. Objavili su da su na teren poslali sve raspoložive snage.

Napadač se, kako piše “Kronen cajtung”, raznio aktiviranjem eksplozivnog pojasa, ali je moguće da je imao saučesnike i da su oni i dalje u bjekstvu.

Policija je blokirala cijelo područje oko sinagoge i pokrenula potjeru svim raspoloživim snagama.

Florian Klenk, glavni urednik časopisa “Falter”, objavio je na Twitteru, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova: “Teroristički napad na bečku sinagogu. Jedan mrtav, nekoliko pvrijeđenih”.

Očevici su za ORF rekli kako su napadači imali automatske puške i da su čuli najmanje 50 hitaca.

“Zvučalo je kao eksplozija, a potom smo shvatili da se puca. Onda smo vidjeli osobu koja trči niz Sajtenšteten, koja je divljački pucala iz automatskog oružja. Posle je skrenuo ka Švedenplacu. Tamo je nastavio da puca. Onda je stigla i policija i uzvratila vatru”, rekli su očevici.

POLICIJA POTVRDILA DA JE RIJEČ O TERORISTIČKOM NAPADU

Ministar policije Karl Nehamer je potvrdio da je riječ o terorističkom napadu u centru grada, u blizini sinagoge, javlja dopisnica RTS-a iz Beča.

Nehamer spominje da je u napadu učestvovalo više napadača, koji su koristili duge cijevi. Ima više ranjenih i mrtvih, kaže Nehamer, ali ne daje broj.

Policijska operacija je u toku. Učestvuju specijalne jedinice Kobre i Vege. Policija traži od ljudi da ostanu u kući, ili ako su u lokalima, da ostanu u njima.

GRADONAČELNIK BEČA: ATENTATORI PUCALI NA LJUDE U LOKALIMA

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, posle sastanku kriznog štaba, rekao je večeras da su atentatori u centru Beča pucali na ljude koji su sjedjeli u kafićima.

“Pucano je na ljude u lokalima, posebno na osobe koje su sjedjele u baštama”, rekao je on.

Ludvig je kazao da je zaprepašćen napadom i da postoji tijesna saradnja policije sa gradskim vlastima i gradskim organizacijama sa ciljem da se pronađu napadači.

Rekao je da je ubijen jedan od atentatora i da se njegov identitet provjerava, kao i da se provjerava i informacija da je opasan bombaškim pojasem.

Ludvig je kazao da je među ubijenim i jedan civil i da ima ima 15 ranjenih ljudi.

KURC: GNUSNI TERORISTIČKI NAPAD

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc osudio je večeras oružane napade u centru Beča kao “gnusne terorističke napade”.

“Naša policija će odlučno djelovati protiv počinilaca ovog gnusnog terorističkog napada. Srećan sam što su naši policajci uspjeli da eliminišu jednog napadača. Mi nećemo nikada dozvoliti da nas zastraši terorizam i borićemo se odlučno, svim sredstvima protiv takvih napada”, poručio je Kurc.

On je istakao da je Austrija suočena sa teškim trenutkom i zahvalio se policiji i hitnoj pomoći, čiji pripadnici danas rizikuju svoju bezbjednost i živote.

“Čitava zemlja saosjeća se sa žrtvama i povrijeđenima”, rekao je Kurc, prenosi “Blic”.

On se zahvalio i liderima EU, kao i međunarodnim partnerima da izjavama saučešća i solidarnosti.

Kako bi se policija potpuno koncentrisala na borbu protiv terorizma vlada je odlučila da vojska preuzme zaštitu objekata u Beču od policije, rekao je Kurc.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!