Najviši američki general u Evropi upozorava da je Ukrajina na ivici: Odnos snaga je 5 naprema 1

“Ne mogu predvidjeti budućnost, ali mogu izračunati jednostavnu matematiku”, dodao je. “Na osnovu mog iskustva u vojsci od 37 godina, jasno je da strana koja može da puca, a druga ne može da odgovori, gubi bitku.”

Američki vojni zvaničnici su u proteklim nedjeljama više puta upozorili na postepeni napredak ruskih snaga u Ukrajini, ističući da bi ukrajinske snage mogle oslabiti bez dodatne podrške SAD-a.

Prilikom svjedočenja pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma u srijedu, komandant Evropske komande SAD-a opisao je situaciju na bojištu veoma ozbiljnim riječima.

“Ukoliko ne nastavimo da podržavamo Ukrajinu, moglo bi doći do nestašice artiljerijskih granata i protivvazdušnih sistema u Kijevu, što bi značajno ugrozilo njihovu odbranu”, izjavio je general Christopher Cavoli, naglašavajući da Ukrajina zavisi od podrške SAD-a za ključne resurse.

“Ne mogu predvidjeti budućnost, ali mogu izračunati jednostavnu matematiku”, dodao je. “Na osnovu mog iskustva u vojsci od 37 godina, jasno je da strana koja može da puca, a druga ne može da odgovori, gubi bitku.”

Cavoli je takođe naglasio da nedostatak odobrenja američkih zakonodavaca za dodatni sigurnosni paket od 60 milijardi dolara predstavlja značajan hendikep u odnosu na Rusiju.

“Ukrajina trenutno zaostaje za Rusijom u odnosu snaga od 5 prema 1,” istakao je pred poslanicima. “Ovaj odnos može brzo postati 10 prema 1 u narednim nedjeljama.”

“Ne govorimo o mjesecima. Ovo nije hipotetička situacija”, dodao je Cavoli.

Više američkih zvaničnika upozorava na to da je ukrajinska vojska primorana da smanji svoje artiljerijske kapacitete i protivvazdušnu odbranu dok čeka odobrenje za dodatnu pomoć od strane američkih zakonodavaca.

“Već vidimo negativne posljedice nedostatka dodatnog paketa podrške“, istakla je pomoćnica ministra odbrane Celeste Wallander, svjedočeći zajedno s Cavolijem iz američke Evropske komande.

„Ovo nije samo teorija. Vidimo kako nedostatak artiljerije, koju bi SAD trebale obezbijediti, utiče na efikasnost ukrajinske odbrane”, dodala je.

Iako je dodatni paket odbrane već usvojen u američkom Senatu još u februaru, liderstvo Predstavničkog doma do sada nije raspisalo glasanje o ovom pitanju.

Tokom konferencije za novinare na Kapitol Hilu u srijedu, predsjednik republikanskog Predstavničkog doma Mike Johnson izjavio je da poslanici aktivno razmatraju opcije i traže konsenzus.

“Ovo je veoma složena situacija u veoma teškim vremenima. Svi osjećamo hitnost”, rekao je Johnson. “Ali moramo postići konsenzus, i to je ono na čemu radimo.”

Demokrate u Predstavničkom domu su izrazile frustraciju zbog odlaganja glasanja.

“Odbor je čekao mjesece da odobri sigurnosni paket koji bi pomogao u zaštiti Ukrajine”, rekao je predstavnik Adam Smith, najviši demokrata u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma. “Već smo zakasnili. Svaki dan bez ove podrške povećava rizik od situacije koja može biti veoma skupa.”

Još jedna demokratkinja u komitetu, predstavnica Elissa Slotkin, kritikovala je odlaganje glasanja i pozvala na brzu akciju uprkos opoziciji male grupe republikanaca u Predstavničkom domu.

„Moramo se izboriti za ovaj paket“, rekla je Slotkin. “Liderstvo znači donošenje teških odluka čak i kada su one nepopularne.”

Neki republikanci su, međutim, kritikovali demokratske zakonodavce, ističući da imaju pogrešne prioritete.

“Imamo stotine hiljada Amerikanaca koji umiru od predoziranja fentanilom, seksualne trgovine i ilegalne imigracije koja prelazi granice”, rekao je republikanski predstavnik Cory Mills, prenosi Glas Amerike.

“Ali umesto toga, mi raspravljamo o ukrajinskim granicama”, dodao je.

Foto: Al Jazeera

Idi na VRH
error: Content is protected !!