Svetlana Broz o Šapićevoj inicijativi: Uvijek neki dežurni četnički ideolog hoće da premjesti Tita

Kada se smirio rekao mi je: ‘Ako ga ove četničke bitange budu ikada uspjele pomjeriti iz groba, ja ću ga kremirati, pa ćemo ti i ja sjesti na čamac i rasuti pepeo po Dunavu. Nisam tada mogla da nastavim tu priču, a istog momenta bilo mi je jasno da bi blistava Neretva bila neuporedivo primjerenije mjesto

 

Predizborne inicijative koje računaju na glasove četnika oživljavaju, navela je za Danas Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita, reagujući na navode predsjednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandara Šapića da će pokrenuti inicijativu da se posmtrni ostaci Josipa Broza Tita premjeste iz Kuće cveća u Kumrovec.

Ona je kao reakciju poslala citat iz svoje nove knjige „Moji“, koja je u štampi.

„Od početka raspada Jugoslavije koji je Žarko (Broz prim.a.) u šoku pratio, stalno je neki dežurni četnički “ideolog” u Beogradu prijetio u medijima da će razbiti macolom nadgrobnu ploču, a njegovog oca mrtvog izbaciti iz Srbije.

Sav se tresao kad mi je prepričavao razgovor sa nepoznatim čovjekom koji ga je zvao telefonom iz Beča 1991., a predstavio se kao Ivek Broz, navodno naš rođak, koji je dobio broj telefona i zamolio ga da prenese poruku da ga je Tuđman pozdravio i da nudi da Žarkovog oca prenesu iz Kuće cveća u Beogradu i sahrane uz sve državne i vojne počasti na Mirogoju. Žarko je ljutito odgovorio: ‘Dok sam živ moj otac neće počivati u toj ustaškoj tvorevini!’

Kada se smirio rekao mi je: ‘Ako ga ove četničke bitange budu ikada uspjele pomjeriti iz groba, ja ću ga kremirati, pa ćemo ti i ja sjesti na čamac i rasuti pepeo po Dunavu.

Nisam tada mogla da nastavim tu priču, a istog momenta bilo mi je jasno da bi blistava Neretva bila neuporedivo primjerenije mjesto.

Bio bi sa svojim partizanima sa kojima je ušao u svjetsku istoriju ratovanja.“

Posle 33 godine od ovog razgovora, sada i predizborne inicijative koje računaju na glasove četnika oživljavaju, uplašeni da će ih građanski orijentisani glasači pobijediti.

Samo Srbija može izgubiti iseljenjem Titovog groba iz Srbije. Tito je ipak u svijetu poznati i priznat kao jedini koji je Srbiju uveo u red pobjednica nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu. Bez Tita bi Srbija ostala na smetljištu istorije za sva vremena.

Izvor: “Danas”

Foto: Svetlana Broz (Printscreen/N1)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!