Zenka: Abazović je prema svima bio nekorektan, nikada nismo vidjeli sadržaj sporazuma o manjinskoj vladi (VIDEO)

“Podigli smo stare duhove za koje smo mislili da više ne postoje. Sad vidimo da su snažniji, jači i, što je najopasnije, pametnije i znaju kako da djeluju. Sve procrnogorske snage sada moraju da se okupe bez obzira na vjeru i naciju jer ovo je kuća koju smo svi stvarali i gdje svi želimo da se dobro osjećamo”, rekao je Zenka

S obzirom na tok pregovora, nisam optimističan po pitanju formiranja manjinske vlade. Počeli su konstruktivno, čak smo i potpisali platformu o prioritetima buduće vlade. Imali smo podršku 44 poslanika i predsjednik države je povjerio mandat. Međutim, nakon nepune tri nedjelje priča se mijenja, kazao je predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

Na sastanku u hotelu “Hilton”, pojašnjava, očekivali su da će SNP potpisati istovjetni memorandum kao i ostali.

“Nismo imali uvid ni platformu koja nama treba da bude ponuđena, niti onu za SNP, za koju nam je rečeno da sadrži osudu genocida u Srebrenici i agresije u Ukrajini. Rečeno nam je da je SNP to potpisao, ali iz medija smo vidjeli da to nije tako”, pojašnjava Zenka.

Prema njegovom mišljenju, minimum korektnog odnosa podrazumijevao bi da su barem neposredno pred sastanak upoznati sa sadržajem oba sporazuma.

Manjinsku vladu, ako do njenog formiranja uopšte dođe, vidi kao privremeno, jednogodišnje rješenje “da se stane na put zloj namjeri i javašluku koji se činio u prethodnih godinu i po u Crnoj Gori”.

“Podigli smo stare duhove za koje smo mislili da više ne postoje. Sad vidimo da su snažniji, jači i, što je najopasnije, pametnije i znaju kako da djeluju. Sve procrnogorske snage sada moraju da se okupe bez obzira na vjeru i naciju jer ovo je kuća koju smo svi stvarali i gdje svi želimo da se dobro osjećamo”, rekao je Zenka.

Zenka kaže da je prihvatio pregovore o manjinskoj vladi uprkos učestalim promjenama stavova među partnerima u pregovorima. Ipak, ističe da će na zajedničkom sastanku, koji predstoji, odlučiti da li će vlada imati jedinstvenu podršku ili ne.

“Najkorektnije bi bilo da se nas 40 sastane ponovo. Među nama ima onih koji se prelamaju i drugačije gledaju na prethodne stavove. Za mjesec se desila nekakva transformacija u njihovim stavovima, ali to je njihova stvar. Ako se dogovaramo, onda idemo do kraja, izuzev ako se zajedno dogovaramo da mijenjamo smjer. Ili ekipno ili nećemo biti ekipa. Nije bitno hoćemo li ili nećemo biti dio vlade, najbitnije mi je da sačuvamo ono što smo imali do prije godinu i po”, rekao je Zenka.

Govoreći o formiranju manjinske vlade, kaže da je odnos mandatara za sastav nove vlade Dritana Abazovića prema svim konstituentima bio nekorektan. Objašnjava da mu je 40 poslanika dosadašnje opozicije dalo podršku da mjesto u vladi punudi i SNP-u, ali nikako da SNP postavlja uslove.

Komentarišući stavove SNP-a, Zenka podsjeća da ta partija nije glasala za članstvo u NATO, za nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića, niti za smjenu predsjednika skupštine Alekse Bečića. On dodaje da je moguć scenario da nakon formiranja vlade SNP zauzme suprotne stavove od onih o kojima sada govori.

“Postavlja se sledeće pitanje: za slučaj da poslije 4-5 mjeseci SNP zauzme neki sasvim drugi stav i dođe na svoju temeljnu politku, šta će se desiti? Mi ćemo podnijeti u Skupštini inicijativu za smjenu te vlade. Šta će se desiti ako DF ne glasa za smjenu i da povjerenje toj Vladi? Ponovo ćemo imati 41 protiv nas 40 – to je mogući scenario. A onda slijedi još 6 mjeseci do nove inicijative. Pitanje je kako će se to odraziti na Crnu Goru”, dodaje Zenka.

Smatra da bi Crna Gora trebala da izbjegne inicijativu Otvoreni Balkan jer ona predstavalja, kako kaže, mala vrata za ulazak u “srpski svet”, i ponavlja da je riječ o političkim igrama, koje, osim Aleksandra Vučića, vodi i Edi Rama.

“Previše se lako ušlo u priču o Otvorenom Balkanu. Ako je ozbiljno, onda je mnogo opasno. Uspjeli smo da dokažemo da možemo samostalno da živimo, iako su nam rekli da bez Srbije ne možemo. Nismo umrli i bolje živimo nego građani u Srbiji, imamo bolji standard, a u pregovorima sa EU smo deceniju ispred njih. Otvoreni Balkan je nož u leđa državotvornosti i samobitnosti Crne Gore”, kazao je Zenka.

Ocjenjuje da je Crna Gora dovedena pred bankrot zahvaljujući programu Evropa sad, te da sa novim poskupljenjem povećanje plata ne vrijedi ništa.

“Neko je za državu planirao lijepu ekonomsku propast. Sa novim ekonomskim mjerama, koje je čuveni ministar predložio, imaćemo sredstava možda do maja. Svako želi dobre plate i penzije, ali ovo je dovelo Crnu Goru pred bankrot. Bićemo prinuđeni da neki dio države prodamo u vidu obveznica ili da se zadužimo da bismo pokrili nečiji populizam ili zlonamjernost. Lijepo je nešto zaželjeti, ali te želje treba potkrijepiti”, zaključio je, prenosi Portal Analitika.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!